latinica  ћирилица
15/05/2022 |  14:55 ⇒ 14:55 | Autor: SRNA

Brođani se sjećaju prvog progona Srba u BiH

Prvi progon više hiljada Srba u BiH prije 30 godina iz opštine Brod obilježen je danas pješačkom pohodom do lokaliteta Lipa gdje su se 1992. godine zaustavili i odbranili od napada regularnih hrvatskih snaga koje su bile potpomognute paravojnim muslimansko-hrvatskim jedinicama.
Brod, stazama egzodusa Srba 1992. - Foto: SRNA
Brod, stazama egzodusa Srba 1992.Foto: SRNA

Tada je protjerano više od 12.000 Srba iz opštine Brod, a imovina je popaljena i opljačkana.

Više od 200 ljudi danas je učestvovalo u pješačkom pohodu u znak sjećanja na dane stradanja i egzodus srpskog naroda sa područja opštine Brod 1992. godine, a pridružilo im se desetine biciklista i maratonaca.

Načelnik opštine Brod Zoran Vidić istakao je da se simboličnim maršom obilježava prvi progon Srba u BiH i tužan jubilej od toga događaja.

- Ovdje gdje je spomen-crkva, tu je progon zaustavljen. Ovdje smo se odbranili - rekao je Vidić i dodao da je u pohodu učestvovalo dosta mladih koji se ovako uče o dešavanjima u prošlosti, što u budućnosti može dati rezultate.

Prema njegovim riječima, u odnosu na devedesete godine, u Brodu se danas živi mirno i bolje nego što je tada bilo u maju 1992. godine i da se u mirnim periodima zaborave dešavanja iz prošlosti, ali da neko mora da čuva od zaborava.

- Ako nećemo mi iz opštinske uprave, Boračke organizacije i Srpske pravoslavne crkve, ko će drugi. Poenta je da se okupi što više mladih ljudi, da dolaze na ovo mjesto - istakao je Vidić.

Pješački pohod pod nazivom "Putem prvog progona Srba u BiH" krenuo je jutros iz Klakara Donjih do Hram Svetog Јovana Vladimira na Lipi, gdje održan pomen paratos i položeni vijenci.

Na početku pohoda položeno je cvijeće na mjesto pogibije srpskih boraca Radovana Radovanovića i Mile Stevića, a u nastvaku u Klakaru Gornjem i Vrelima Gornjim kod spomenika poginulim borcima.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije opštine Brod Zoran Vidić je istakao da sedmi put obilježavaju progon Srba od hrvatskih oružanih snaga i pripadnika paravojnih muslimansko-hrvatskih jednica.

- Nakon potpisivanja mirovnog sporazuma i povlačenja ЈNA sa naših prostora, te prelaska hrvatskih oružanih snaga i napada na srpsko stanovništvo doživjeli smo tragediju da protjeraju kompletno srpsko stanovništvo, više od 12.000 Srba. U dogovoru sa opštinom organizujemo ovaj događaj, idemo pješke onim putem kojim se srpski narod izvukao za vrijeme rata - rekao je Vidić.

On je izrazio zadovoljstvo brojem učesnika, posebno mladih koji su učesvovali jer je cilj, kako je rekao, da upravo oni i znaju i uče šta se dešavalo za vrijeme rata.

- Mi smo išli 10 kilometara pješke, a jutros je krenuo i memorijalni maraton i biciklijada sa Trga Patrijarha Pavla koji imaju ukupnu dužinu od 23 kilometra. Svi zajedno smo došli na kotu Lipa, gdje je služen parasot, upaljene svijeće i položeno cvijeće za poginule saborce. U nastvku je bilo druženje na izletištu u Vrelima uz vojnički pasulj - dodao je Vidić.

Najmlađi učesnik je dvogodišnji Aleksa Broćilo, a najstariji Stana Stević, koja ide svake godine na Lipu. Stevićeva je u ratu je izgubila dva sina.

- Svake godine sam izdržala i došla, a ove godine nisam baš skroz pješačila. Svako treba da kaže svom djetetu šta je i kako je bilo, da se zna i ne zaboravi, te da se ne ponavlja. Dva su mi sina poginula, jedan je bio redovan vojnik, a jedna je otjeran i poginuo je na Kamenu - ispričala je Stevićeva.

Lokalitet Lipa predstavlja mjesto gdje je pružen snažan otpor neprijateljima i spriječeno dalje cijepanje Republike Srpske, te omogućen nastavak bitke za proboj koridora pod nazivom "Bitka za put života i spasa".

Ovaj lokalitet spaja gradove Doboj, Derventu i opštine Brod, Modriča i Vukosavlje, a tu je sagrađena i spomen-crkva posvećena Svetom Јovanu Vladimiru.

U porti su podignuti spomenici poginulim srpskim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom i Drugom svjetskom ratu.

Vijenac ispred spomenika položila je delegacija opštine Brod i Boračke organizacije.

Pohod je organizovala brodska Boračka organizacija i opština Brod.