latinica  ћирилица
15/05/2022 |  16:05 ⇒ 17:37 | Autor: TANЈUG

NATO: Moguć zajednički jezik oko članstva Švedske i Finske

Generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg izjavio je danas da je uvjeren da se može postići zajednički jezik kako bi se otklonila zabrinutost Turske oko članstva Švedske i Finske u Sjevernoatlantskoj alijansi.
NATO (Foto: EPA/TOMS KALNINS) -
NATO (Foto: EPA/TOMS KALNINS)

NATO će nastojati da pojača svoje prisustvo u regionu, dok se njihovo članstvo ne ratifikuje, rekao je Stoltenberg,

Prema njegovim rečima, ratifikacija će potrajati neko vrijeme, ali plan je da to bude brži proces nego ranije, preneo je Rojters.

- Uvjeren sam da ćemo moći da odgovorimo na zabrinutost koju je Turska izrazila na način koji neće odlagati članstvo ili proces pridruživanja - kazao je Stoltenberg novinarima putem video linka, dodajući da je Ankara jasno stavila do znanja da ne želi da blokira kandidaturu nordijskih država za članstvo.

On je naveo da želi da se što više ubrza proces ratifikacije članstva dvije zemlje i da će Alijansa tražiti načine da osigura bezbjednost tokom prelaznog perioda, uključujući povećano prisustvo NATO u regionu.

Stoltenberg je istakao da ako Finska i Švedska odluče da podnesu zahtjev za članstvo u NATO, to će biti istorijski momenat.

Odgovarajući na pitanje o mogućoj ruskoj odmazdi zbog proširenja NATO, on je kazao da alijansa pomno prati šta Rusija radi.