latinica  ћирилица
15/05/2022 |  17:44 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Obilježeno 27 godina od formiranja Devetog odreda Specijalne brigade MUP-a (VIDEO)

U Foči su veterani Devetog odreda Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske obilježili 27 godina od formiranja ovog odreda. Saborci iz svih devet odreda prisjetili su se brojnih pobjeda u odbrani Republike Srpske.
Foča - obilježavanje - Foto: RTRS
Foča - obilježavanjeFoto: RTRS

Veterani fočanskog Devetog odreda Specijalne brigade prisjetili su se osnivanja i odbrambenog puta u vrijeme najžešćih borbi. Najupečatljivija sjećanja su na bitku za odbranu Srpske na Treskavici i trnovskom ratištu, na kojem su vodili svakodnevne borbe.

- Naš odred je bio vrlo mobilan. Bio je na trebinjkom ratištu, trnovskom, najviše smo se pokazali da smo se pokazali potrebnim na sarajevskom ratištu vraćajući probijene linije - rekao je veteran Devetog odreda Specijalne brigade MUP-a Pajo Paprica

 Veteranima Devetog odreda priznanja su sstigla od saboraca sa kojima su se borili na odbrani srpskog naroda. Služen je i pomen palima za slobodu u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

- Deveti odred formiran je nešto kasnije oni su i ranije postojali kao jedinice pripojili su se brigadi i za vrlo kratko vrijeme u ozbiljnim bitkama oni su napravili svoje ime koje je vrijednoo respekta to ime je ugrađeno u temelje Republike Srpske - istakao je penzionisani policijski general Ljubiša Borovčanin.

Na spomenik ispred sjedišta Policijske uprave Foča predstavnici odreda od Trebinja do Prijedora i delegacije organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, Opštine Foča, Policijske uprave Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Republike Srpske položili su cvijeće i prislužili svijeće.