latinica  ћирилица
15/05/2022 |  18:30 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

U Lijevče polju privodi se kraju sjetva kukuruza i soje (VIDEO)

U Lijevče polju privodi se kraju sjetva kukuruza i soje. Ozimi usjevi se nalaze u dobrom stanju ali nedostatak vlage prijeti prinosima.
Poljoprivreda - Foto: RTRS
PoljoprivredaFoto: RTRS

Izuzetno skupa sjetva jesenas i ovog proljeća nisu pokolebali Mladena Dimtrovića iz Gornjih Karajzovaca da primijeni kompletnu agrotehniku. Očekuje da mu prinosi i trenutna cijena žitarica na tržištu obezbijede dobit.

- Što se tiče obrade, nastojimo je odraditi kompletnu, zbog samih prinosa - rekao je Dimitrović. 

Јesenas je u Lijevče polju ozimim usjevima zasijano oko 13.000 hektara. Pšenica i ječam se nalaze u dobrom stanju i nije registrovano prisustvo bolesti. Problem bi se zbog nedostatka vlage mogao javiti tokom nalijevanja zrna.

- U aprilu smo imali vrlo malo padavina na području Lijevče polja, negdje oko 30 litara po kvadratu, a u maju svega 10 litara što je jako malo - izjavio je stručni saradnik za ratarstvo Područne jedinice Gradiška iz Resora za pružanje stručnih usluga Nenad Erceg.

Ratari su skoro završili sjetvu kukuruza koji se ove godine našao na 29.000 hektara što je manje od višegodišnjeg prosjeka iako su za sjetvu bili predviđeni dodatni podsticaji. Za razliku od kukuruza kod ratara je povećan interes za proizvodnju uljarica.

- Pošto ova kriza u Ukrajini pokazuje da nam treba domaće, volio bih da završi kod nas, jer je uvoz komplikovan i skup. Ovdje je Brčko blizo zbog transporta, tako da se nadam da ćemo je plasirati na domaće tržište - rekao je Darko Sekimić iz kompanije "Darko komerc".

Manjak vlage u zemljištu na šljunkovitim parcelama se već osjeti. Ratari koji imaju mogućnosti počeli su da navodnjavaju ozime usjeve. Uskoro se ista agrotehnička mjera može očekivati i na parcelama zasijanim kukuruzom i sojom.