latinica  ћирилица
15/05/2022 |  18:38 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Kotorvaroška kotlićijada privukla brojne učesnike i turiste (VIDEO)

Lovci i ribolovici okupili su se na Kotorvaroškoj kotlićijadi.
Kotor Varoš - Kotlićijada - Foto: RTRS
Kotor Varoš - KotlićijadaFoto: RTRS

Žiri je imao težak zadatak, ali je ipak presudilo iskustvo - najbolji lovački kotlić pripremilo je Lovačko udruženje "Borčići", a ribolovački kotlić Udruženje žena "Venera".

Veliki broj revijalnih ekipa iz regiona i 102 prijavljene oduševili su ljubitelje lovačko-ribolovačkog kotlića. Majstori su imali najvažnije sastojke - meso, ali i poneki tajni koji su neke doveli do pobjede.

Šajgo Јožev, Lovačko udruženje "Đala" iz Srbije, kaže da su pripremali srneće meso i to na sličan način kao što rade u Vojvodini.

- Mala je razlika između ove i one kuhinje. Mada ova kuhinja više vuče na onu staru mađarsku kuhinju, koja ima dosta začina i paprike - pojasnio je Јožev.

Marko Čolić, Lovačko udruženje "Posavina" iz Sunje, Hrvatska, otkrio je da su pripremali meso od jelena, vepra i  srnetinu.

- Tri vrste mesa mora biti najmanje da bi bilo u redu. Žiri će ocijeniti kakav je kotlić - kaže Čolić.

Šta znaju domaći lovci ,pokazalo je udruženje iz Šipraga koje svake godine učestvuje, ali i odnosi nagrade za kulinarsko umijeće.

Rade Nijemčević, predsjednik Lovačkog udruženja "Borčići", Šiprage, rekao je da su svake godine na kotlićijadi i da su uvijek postizali dobre rezultate.

Kotorvaroška kotlićijada je postala pravi brend i turistička uzdanica ove lokalne zajednice.

Zdenko Sakan, načelnik opštine Kotor Varoš, istakao je da kotlićijada, prije svega, predstavlja druženje i zabavu, ali i takmičenje.

- Ujedno ćemo predstaviti naše gastronomske lokalne menije - pojasnio je Sakan.

Nemanja Knežević, v.d. direktora Turističke organizacije opštine Kotor Varoš, naglasio je da je u prethodnih sedam dana ovu opštinu posjetio veliki broj turista, koji su popunili smještajne kapacitete. Sve ovo, dodaje, pridonijelo je odličnoj atmosferi u Kotor Varošu.