latinica  ћирилица
15/05/2022 |  18:41 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Čuvati porodicu kao srž društva (VIDEO)

Danas se obilježava Međunarodni dan porodice. Cilj je da se istakne važnost porodičnog života i zdrave porodične zajednice, kao osnove društva.
Međunarodni dan porodice - Foto: RTRS
Međunarodni dan porodiceFoto: RTRS

Današnje porodice umnogome se razlikuju od tradicionalnih, ali su osnovne vrijednosti sačuvane.

Žanela, Ognjen, Petar i Pavle Pažin su srećna i funkiconalna četveročlana porodica iz Trebinja. Roditelji nastoje da djecu vaspitavaju u duhu neprolaznih porodičnih vrijednosti, poštovanja, zajedništva, ljubavi.

- Porodica je svetinja, muž je odgovran za ženu, žena za muža, a oboje za djecu, tako da je svaka porodica kao mala crkva . Uvažava i poštuje različitosti i gradi zajedništvo - istakla je Žanela.“)

- Za mene je to toplina poput one praznične, a vrijeme koje provodimo skupa je neprocjenjivo - saglasan je Ognjen.

Savermeno doba uslovilo je promjene i u porodičnim odnosima, organizaciji i načinu funkcionisanja. Uloga žene se promijenila, a time i stroga patrijarhalna hijerarhija.

Marijana Vukoje, Psihološko savjetovanje "Dobri vuk" Trebinje, pojašnjava da danas porodica pruža više slobode, te da  svi njeni članovi teže za posebnosti i nezavisnosti, ali da ostaju njene osnovne funkcije, a to su briga i ljubav, kao i podrška i oslonac.

Problemi porodica u Srpskoj slični su onima bilo gdje u okruženju - ekonomska i socijalna sigurnost, i funkcionisanje u skladu sa brzinom koje diktira današnjica. Važna je podrška svih relevantnih institucija da bi se porodica očuvala kao najzdravija i najvažnija osnova društva.