latinica  ћирилица
16/05/2022 |  07:11 ⇒ 11:36 | Autor: RTS

Đoković započeo 370. sedmicu kao prvi, apsolutni rekord sve bliže

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković započeo je 370. sedmicu kao prvi na ATP rang-listi i na istom mjestu će sigurno ostati još najmanje tri. Đoković je trijumfom na Mastersu u Rimu učvrstio poziciju i vođstvo nad najvećim rivalima, pa je sada sve bliži apsolutnom rekordu koji drži legendarna Štefi Graf.
Novak Đoković (foto:EPA-EFE/ETTORE FERRARI) -
Novak Đoković (foto:EPA-EFE/ETTORE FERRARI)

Čuvena Nijemica je kao najbolja u ženskoj konkurenciji provela 377 nedjelja i Novak bi njen učinak mogao da izjednači 4. jula, a obori sedam dana kasnije.

Za to mu je potrebno da odigra dobro na Rolan Garosu i Vimbldonu koji slijede, a na kojima brani trofeje osvojene prošle godine.

Od kada je preuzeo čelnu poziciju 4. jula 2011. godine, Đoković je više od dvije trećine vremena do sada proveo kao najbolji teniser na svijetu.

On je zaradio dodatnih 400 bodova šestim trofejom u Rimu i sada ima 680 više od prvog pratioca Danila Medvedeva. Rus se vraća poslije dvomejsečne pauze zbog operacije kile, ali ni titulom u Ženevi gdje nastupa ove nedjelje, neće imati šansu da ponovo zauzme teniski tron.

Na trećoj poziciji je i dalje Aleksander Zverev iz Nemačke (7.200 bodova), dok se iza njega dogodila jedna važna promjena.

Stefanos Cicipas je preskočio Rafaela Nadala i četvrti je pred Rolan Garos, što znači da bi Đoković mogao da se sastane sa Nadalom već u četvrtfinalu grend slema u Parizu.

Iza Rafe je još jedan Španac Karlos Alkaras, a top 10 kompletiraju Andrej Rubljov, Kasper Rud, Feliks Ože-Alijasim i Mateo Beretini.