latinica  ћирилица
16/05/2022 |  07:57 ⇒ 07:57 | Autor: SRNA

Redovno odvijanje saobraćaja

Saobraćaj se na većini puteva u Republici Srpskoj i FBiH odvija po suvim kolovozima, uz povoljne uslove za vožnju, saopštio je Auto-moto savez Republike Srpske.
Saobraćaj - Foto: RTRS
SaobraćajFoto: RTRS

U saopštenju je navedeno da će zbog asfaltiranja, od danas do 11. juna biti obustavljen saobraćaj na dionici magistralnog puta Lamovita-Ivanjska, od Verića do Ivanjske i preusmjeren na privremenu obilaznicu lokalnim putem Lamovita-Bistrica-Ivanjska.

Radovi se izvode na putevima Draksenić-Vrbaška jedan-Vrbaška dva, Derventa-Žirovina, Crkvina-Modriča jedan, Šešlije-Јohovac, Bijeljina dva-Ugljevička Obrijež, Čelinac-Kotor Varoš, Čelinac-Ukrina, Rudanka-Doboj jedan, Rudanka-Doboj, Srbac-Gornja Vijaka jedan-Gornja Vijaka dva-Razboj, Razboj-Tedin Han, Tedin Han-Teslić, Šipovo-Novo Selo, Јezero-Šipovo.

Zbog opasnosti od pojave klizišta, na dionici regionalnog puta Stari Ugljevik-Glavičice, u rejonu Starog Ugljevika zabranjen je saobraćaj za sva vozila, a za teretna vozila između preduzeća Ruding, u mjestu Vučjak i raskrsnice u Mezgraji. Putnička vozila se preusmjeravaju preko lokalnog puta Modran-Ugljevik Selo, a teretna magistralnim putem Suvo Polje-Donja Trnova-Glavičice-Mezgraja.

Zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila maksimalnog osovinskog opterećenja većeg od 10 tona po osovini na mostu Kralja Aleksandra, preko rijeke Lim, na dionici Brodar-Rudo, a za ostala vozila se ograničava brzina kretanja preko mosta na 20 kilometara na čas.

Na putevima Polje-Podnovlje, u mjestu Gornji Božinci, kod Dervente, zbog deminiranja će, u periodu od 8.00 do 15.00 časova dolaziti do polučasnovnih obustava saobraćaja.

Zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj se na dionici magistralnog puta Foča-Goražde, u mjestu Filipovići i na regionalnom putu Bistrica-Podgrab i Ukrina-Gornja Vijaka odvija otežano, jednom saobraćajnom trakom.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, na magistralnom putu Brod na Drini-Granični prelaz Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Vangabaritni teret kretaće se putevima Stanić Rijeka-Karuše-Podvrsnik-Ljubinje-Trebinje-Klobuk i Stanić Rijeka-Brod, Šamac-Karuše, Brčko-Lepenica, a vozači treba da voze opreznije i poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

Na snazi je zabrana za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 12,5 tona na dionici regionalnog puta Polje-Podnovlje zbog oštećenja kolovoza, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase preko 30 tona na nadvožnjaku u mjestu Trn, a na dionici magistralnog puta Brod na Drini-Šćepan Polje za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog radova u tunelu "1. mart" na dionici auto-puta A-1 Zenica jug-Lašva saobraćaj je obustavljen u smjeru Zenica-Lašva, a vozila saobraćaju dvosmjerno suprotnom stranom auto-puta.

Na magistralnom putu Јajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu "Skela", tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim časovima saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Konjic-Јablanica /tunel Crnaja/, Donji Vakuf-Travnik /Komar/, Žepče-Zenica /Golubinja/, Ripač-Dubovsko, Šamac-Orašje /dionica Grebnice-Bazik/ i Stolac-Hutovo /u mjestu Cerovica/.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.