latinica  ћирилица
16/05/2022 |  08:27 ⇒ 08:30 | Autor: TANЈUG

Sijarto: Mađari ne smiju plaćati cijenu rata

Mađarska vlada insistira na tome da mađarski narod ne smije biti primoran da plaća cijenu sukoba u Ukrajini, izjavio je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.
Peter Sijarto - Foto: RTRS
Peter SijartoFoto: RTRS

On je za Radio Košut rekao da Mađari ni na koji način nisu bili krivi za izbijanje sukoba u Ukrajini i da, ako Evropska komisija namjerava da nametne naftni embargo, mora da garantuje da odluka o postepenom ukidanju uvoza ruske nafte neće pogoditi Mađare niti ugroziti energetsku bezbjednost Mađarske, prenosi MTI.

- Ako bi Evropska komisija u ovom trenutku usvojila prijedlog o embargu na naftu, Mađarska ne bi mogla da dobije sirovu naftu potrebnu za funkcionisanje svoje ekonomije - istakao je Sijarto.

Naveo je da je stav mađarske vlade jasan i da će prihvatiti embargo na naftu samo ako, kako je rekao, "Evropska komisija ponudi rešenje za problem koji je sama stvorila".

Sijarto je rekao da je prvi problem u slučaju embarga to što bi mađarske rafinerije morale da budu tehnički preuređene, što bi koštalo 500 - 550 miliona evra. Јoš 200 miliona evra moralo bi da bude utrošeno na povećanje kapaciteta gasovoda preko Hrvatske, dodao je Sijarto.

Ukazao je da bi, ako bi Mađarska uvozila naftu koja nije iz Rusije, cijene goriva u zemlji bile povećane 55 - 60 odsto.

Sijarto je naveo da 65 odsto nafte u Mađarskoj dolazi iz Rusije.