latinica  ћирилица
16/05/2022 |  16:09 ⇒ 19:04 | Autor: RTRS

Bijeljina: Novi dom za osam izbjeglih i raseljenih porodica (VIDEO)

U nekoliko bijeljinskih naselja uručeni su ključevi osam kuća za izbjegle i raseljene porodice. Nakon skoro tri decenije, dobili su krov na nad glavom. Vrijednost projekta je 320.000 KM.
Novi dom za osam izbjeglih i raseljenih porodica - Foto: RTRS
Novi dom za osam izbjeglih i raseljenih porodicaFoto: RTRS

Dušan Tolj je sa suprugom i dva sina izbjegao je iz Rakovice kod Ilidže. Izgradnjom kuće u semberskom selu Patkovača ispunjena mu je najveća želja - da napokon ima vlastiti dom.

- Napokon smo dočekali mirniji život, nema više selidbe - rekao je Tolj.

Slobodan Šatara iz sela Komare u opštini Donji Vakuf nije imao gdje da se vrati. Supruga i on su penzioneri i ne bi mogli sami da izgrade kuću.

- U Donjem Vakufu sve mi je srušeno do crne zemlje. Nisam prodao i ne dam za bagatelu! - poručio je Šatara.

Novoizgrađene kuće su dio Regionalnog stambenog programa koji realizuju Vlada Srpske i Grad Bijeljina.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Davor Čordaš rekao je da je ovo jedan od onih lijepih dana - kada se završaju započeti projekti, što u današnje vrijeme nije lako.

- Ranije smo završili sedam kuća i 30 stanova i iz drugog programa CEV jednu zgradu od 17 stanova, a započeli smo nedavno jednu od 12 stanova, što je ukupno 74 stambene jedinice - rekao je Čordaš.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović rekao je da danas osam porodica dobija svoj krov nad glavom, a grad je, sa Sekretarijatom, obezbijedio sve neophodne dozvole i priključke za krajnje korisnike.

- Nastojaćemo da zbrinemo što veći broj porodica - poručio je Petrović.

Ovim programom Sekretarijata za izbjeglice i lokalnih zajednica stambeno se zbrinjavaju najosjetljivije socijalne kategorije. Na području Grada Bijeljina do kraja godine biće završeno još 12 stambenih objekata.