latinica  ћирилица
16/05/2022 |  17:31 ⇒ 17:56 | Autor: SRNA

Špirić: Simptomatična podrška Bosića osnivanju novog ministarstva na niovu BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je da je simptomatično što je srpski delegat Mladen Bosić /SDS/ podržao danas inicijativu bošnjačkog kolege Denisa Bećirovića /SDP/ da se na niovu BiH formira ministarstvo za evropske integracije.
Nikola Špirić - Foto: SRNA
Nikola ŠpirićFoto: SRNA

Špirić je ocijenio da je posebno simptomatično to što se na današnjoj sjednici mogla nazrijeti neka nova koalicija koja pokušava zajedno da usvoji prijedloge Bećirovića da se osnuju dva nova ministarstva - ministarstvo za evropske integracije i ministarstvo poljoprivrede na nivou BiH.

- Vidjećemo da li se radi o nekoj novoj platformi zajedničkog nastupa o čemu nas upozoravaju iz Federacije BiH i što bi pozdravili iz međunarodne zajednice. Svaku takvu namjeru, moram da ih upozorim, birači iz Republike Srpske će sankcionisati - istakao je Špirić.

On je istakao da će birači iz Republike Srpske podržati SNSD i njegove koalicione partnere.

Špirić tvrdi da SDS svakodnevno šalje signale partnerima u Federaciji BiH, odnosno Sarajevu da su oni ta lica koja poštuju BiH i da će sve učiniti da ona funkcioniše, a od entiteta šta ostane.

- Mi smo to prepoznali i da nije žalosno bilo bi smiješno. Glasati danas za novo ministarstvo, a boriti se tobože protiv prenosa nadležnosti mislim da to niko iz Republike Srpske ne bi i neće pozdraviti - naglasio je Špirić kritikujući glasanje Bosića koji je priznao da je glasao za uvođenje novog ministarstva za evropske integracije.

Ako se danas glasa za to ministarstvo, Špirić pita ko garantuje da dogodine neće glasati za ministarstvo poljoprivrede na nivou BiH?

- Oni su navođena politička opcija i ostali su bez vizije. Mi smo to prepoznali i da nije žalosno bilo bi smiješno. Glasati danas za novo ministarstvo, a boriti se tobože protiv prenosa nadležnosti mislim da to niko iz Republike Srpske ne bi i neće pozdraviti - istakao je Špirić i dodao da je nekada SDS bio predvodnica koja je imala vlast u Republici Srpskoj, ali da su danas na začelju kolone u Srpskoj i kolone političkog Sarajeva.