latinica  ћирилица
16/05/2022 |  17:53 ⇒ 17:56 | Autor: SRNA

Špirić: Izmjene Zakona o PDV-u ne treba donositi bez stava UO UIO

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao da je prijedlog izmjena Zakona o PDV-u skinut sa današnje sjednice Doma naroda jer ga nije moguće donijeti bez stava Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.
Nikola Špirić - Foto: SRNA
Nikola ŠpirićFoto: SRNA

Špirić je naveo da su sa dnevnom reda skinuti još neki prijedlozi koji se tiču finansija, jer nisu prošli proceduru nadležnih komisija, i drugačije nije poslovnički moguće, što je izazvalo neopravdan politički revolt.

- Nažalost, to su sve tačke koje su finansijskog značaja i to je danas izazvalo neopravdan revolt što pokazuje da se duboko nalazimo u predizbornoj kampanji. Pojedine opozicione stranke odustaju od svojih prijedloga obraćajući se jalovom pričom građanima umjesto da zajedno u okviru parlamenta tražimo najbolje moguće rješenje - rekao je Špirić novinarima.

On je pojasnio da je opozicija predložila neka sporna rješenja s ciljem da se ne usvoje, jer da su htjeli da se ti zakoni usvoje onda bi u skladu sa zakonom i sistemom indirektnog oporezivanja te zakone opremili sa mišljenjem Upravnog odbora UIO.

- Nijedan prijedlog zakona ne može se razmatrati ukoliko nema pismenog stava UO UIO. Mi taj stav još nismo dobili ni za jedan prijedlog ni vlasti ni opozicije - istakao je Špirić.

On je dodao da su ti zakonski prijedlozi još u proceduri, ali vjeruje da će doći do najracionalnijeg rješenja.

- Na tome treba raditi i ne treba nam politička galama, ne trebaju nam političke optužbe nego uporan parlamentarni rad da dođemo do onoga što je interes svih građana - rekao je Špirić.

On smatra da je dobro što vlade entiteta direktnim intervencijama prema najugroženijim socijalnim kategorijama već rade svoj dio posla podrške iz budžeta.

- Žao mi je što danas opozicija iz Republike Srpske traži da to radi i Savjet ministara zaboravljajući da Savjet ministara nije vlada, da on te ingerencije nema, da budžet zajedničkih institucija nije isto što i budžet entiteta. On je samo protočni bojler i 90 odsto budžeta odlazi na plate zaposlenima u insitucijama BiH - napomenuo je Špirić.

Komentarišući ocjenu iz UIO da je diferencirana stopa PDV-a koja se predlaže nesprovodiva i da socijalne politike sprovode vlade entiteta, Špirić je rekao da je upozoravao da prijedlozi izmjena Zakona o PDV-u kojima se predviđa diferencirana stopa PDV-a nisu u skladu sa zakonom o sistemu i da će doći do prelijevanja onoga što građani očekuju.

- Naravno da direktor UIO Miro DŽakula najbolje poznaje sistem i za svaku promjenu potreban je stav UO UIO, pripreme u UIO i to je posao koji se ne radi u predizbornoj kampanji - rekao je Špirić.

Sve što se radi u predizbornoj kampanji od finansijskog značaja, a radi se o sistemskim zakonima, Špirić smatra da je osuđeno na neuspjeh, te istakao da se moraju poštovati Ustav i zakoni, nadležnosti i ozbiljno odnositi prema svakom prijedlogu.

Osvrćući se na zahtjev Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH za sazivanje hitne sjednice ovog doma kako bi se obezbijedila sredstva za Opšte izbore u BiH koji treba da se održe 2. oktobra, Špirić je ocijenio da je riječ o "političkoj manifestaciji SDA".

- Mi ćemo se odazvati na sjednicu, ali mi ne možemo donijeti nikakvu odluku. Odluku o finansijama donosi Savjet ministara na prijedlog Ministarstva finansija - pojasnio je Špirić.

On je dodao da će to oni uraditi ukoliko postoji finansijski i zakonski okvir da se to učini.

- Ako nemaju, mi ih ne možemo natjerati. To će, bojim se, biti jedna u nizu rasprava da optužuju jedni druge - da li si za ili protiv izbora - ocijenio je Špirić koji je poručio da je SNSD za izbore u okviru postojećeg Izbornog zakona.