latinica  ћирилица
16/05/2022 |  17:53 | Autor: TANЈUG

Selaković: Sijarto zatražio da se Srbiji odmah ponudi članstvo

Šef diplomatije Srbije Nikola Selaković kaže da se u Briselu na zajedničkom sastanku ministara spoljnih poslova EU i Zapadnog Balkana razgovaralo o situaciji u regionu, ali i o krizi na istoku Evrope odnosno sukobu Ukrajine i Rusije.
Nikola Selaković (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Nikola Selaković (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

Selaković je rekao da je svako od ministara sa Zapadnog Balkana iskoristio priliku da predstavi pozicije svoje zemlje, ali i da čuje koji je odnos članica EU prema tome.

- Neke države članice, među kojima su Poljska i baltičke zemlje, iskoristile su priliku da na vrlo eksplicitan način stave do znanja da se od nas očekuje usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, što podrazumijeva i uvođenje sankcija Rusiji -izjavio je Selaković.

Dodao je da nemali broj država EU nije iskoristio situaciju da se “dokazuje nad Srbijom“ i iznosi takvu vrstu zahtjeva.

Selaković je posebno istakao istupanje međarskog šefa diplomatije Petera Sijarta za kojeg kaže da je osvjedočeni prijatelj Srbije.

- On je naveo da EU ne treba da očekuje od Srbije donošenje takve teške odluke sve dok Srbiji ne ponudi nešto što će biti najmanje jednako šteti koju bi Srbija pretrpjela posezanjem za takvom jednom odlukom. To nešto što bi trebalo da joj ponudi jeste momentalno punopravno članstvo u EU ocijenivši da je Srbija već odavno zrela za to da postane članica Unije - prenio je Selaković.

On je u ime Vlade Srbije i MSP zahvalio mađarskom kolegi na principijelnoj, jasnoj i čvrstoj podršici evropskom putu Srbije.

Na pitanje Tanjuga šta je EU ponudila kao konkretnu pomoć Zapadnom Balkanu u suočavanju sa posljedicama vojne intervencije u Ukrajini, Selaković je rekao da je o pomoći i podršci govorilo više ministra spoljnih poslova EU, ali da nije bilo konkretnih prijedloga.

Naveo je i da se poruka koju je on prenio na današnjem sastanku u Briselu odnosila na to da je Srbija od prvih dana sukoba u Ukrajini zauzela jasnu poziciju smatrajući da svako rješavanje problema oružanim putem nema podršku Srbije, da se Beograd zalaže za primjenu mirnih i diplomatskih sredstava u rješavanju sukoba i sporova i da ostaje čvrsto na poziciji jednog od ključnih načela međunarodnog javnog prava i međunarodnih odnosa, a to je poštovanje teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti međunarodno priznatih čalnica UN što Ukrajina i jeste.

- Mi smo to potvrdili kroz naše glasanje u relevantnim međunarodnim organizacijama, na prvom mjestu Generalnoj skupštini UN. Naš kredibilitet da nastupamo sa tih pozicija se ne dovodi u pitanje - kaže Selaković.

On je dodao da je na sastanku u Briselu skrenuo pažnju na ekonomsku situaciju u Srbiji i činjenično stanje o tome odakle Srbija dobija energente, gas i naftu i ukazao da je Srbija tu u drugačijoj poziciji u odnosu na sve druge koji su danas nastupali na zajedničkom sastanku ministara spoljnih poslova EU i Zapadnog Balkana u Briselu.