latinica  ћирилица
16/05/2022 |  17:58 ⇒ 18:13 | Autor: RTRS

Tegeltija u Vašingtonu: Ključni problem nedostatak dijaloga (VIDEO)

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija pozvao je predstavnike SAD da dođu u BiH i razgovaraju sa političkim predstavnicima tri konstitutivna naroda o svim bitnim pitanjima, te da je ključni problem nedostatak tog dijaloga.
Zoran Tegeltija u Vašingtonu - Foto: RTRS
Zoran Tegeltija u VašingtonuFoto: RTRS

Tegeltija je naglasio da je ključni problem nedostatka dijaloga između SAD i svih strana u BiH, te naglasio da Republika Srpska poštuje Dejtonski sporazum, unutrašnju strukturu i decentralizovani sistem vlasti uz teritorijalnu cjelovitost BiH.

- Takođe, ponovio sam i da Republika Srpska ne želi, ne planira, niti provodi proces secesije od BiH što je naišlo na veoma pozitivne stavove SAD jer su oni opterećeni neprestanim optužbama na račun Republike Srpske - izjavio je Tegeltija.

On je rekao da je današnje sastanke u Bijeloj kući i Stejt departmentu iskoristio da prenese stavove o stanju u BiH, te da je ponovio svoj strah zbog činjenice da se u BiH želi napustiti princip konsenzusa na kojem počiva država sa dva eniteta i tri konstitutivna naroda.

- Iskazao sam i zabrinutost zbog nepostojanja saglasnosti za unutrašnji dijalog jer jedna strana očekuje da joj međunarodna zajednica isporuči rješenje koje će njoj odgovarati. Ponovo sam predstavnicima SAD ukazao na činjenicu da se pojedini predstavnici međunarodnih institucija i ambasada svrstavaju na jednu stranu u BiH, šalju jednostrane informacije i izvještaje svojim zemljama što ponekad dovodi do toga da njihove zemlje donose površne odluke - rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, u fokusu interesovanja predstavnika SAD bilo je, prije svega, održavanje izbora u BiH.

- Ponovio sam naše opredjeljenje da je važno da se izbori održe iako uslovi pod kojima će se provesti ne garantuju da će izborni rezultati biti implementirani. Predstavnici SAD su svjesni da će implementacija rezultata biti veoma komplikovana i teška, ali smatraju da će se po sprovođenju izbora raditi na tome - naglasio je Tegeltija.

Predsjedavajući Savjeta ministara, koji boravi u višednevnoj posjeti SAD, danas u Vašingtonu imao je odvojene sastanke sa šefom Odjeljenja za evropska pitanja Savjeta za nacionalnu bezbjednosti pri Bijeloj kući Amandom Slout, te specijalnim predstavnikom predsjednika SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i prvim zamjenikom pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Derekom Hoganom.