latinica  ћирилица
16/05/2022 |  20:48 | Autor: TANЈUG

Srbija što prije da se uskladi s politikom EU

Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je danas Srbiju da “što je prije moguće“ ubrza svoje usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, i primijeni sankcije koje su EU i ostale zemlje Zapadnog Balkna usvojile u vezi sa Ukrajinom.
Šefovi diplomatija zapadnobalkanske šestorke sa Boreljom (Foto:  EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ) -
Šefovi diplomatija zapadnobalkanske šestorke sa Boreljom (Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ)

- Ministri spoljnih poslova EU izrazili su jasno očekivanje od partnera i budućih članica EU da se posvete zajedničkim vrijednostima i zajedničkoj spoljnoj i bezbjednosnoj politici. Oni koji to nisu još uradili, a Srbija je jedna od njih, trebalo bi, što je prije moguće, da ubrzaju svoje usklađivanje i primijene sankcije. Mi razumijemo poteškoće i vrednujemo činjenicu da su svi oni glasali protiv Rusije u Generalnoj skupštini UN, ali mi očekujemo od kandidata i naših partnera da se u poptpunosti usklade sa našom spoljnom politikom - poručio je Borelj.

Borelj je nakon sastanka Savjeta EU, kojem su prisustvovali i šefovi diplomatija zapadnobalkanske šestorke, pozdravio “strateške i hrabre“ odluke onih partnera koji su se u potpunosti uskladili sa spoljnom politikom i sankcijama EU.

On tvrdi da su ruska propaganda i dezinformacije široko rasprostranjenje na Zapadnom Balkanu i upozorava da u ovoj situaciji ni neutralan status zemlja kandidata za članstvo u EU nije u skladu sa njihovom evropskom budućošću.

- Održavanje bliskih odnosa sa Putinovim režimom više nije u skladu sa izgradnjom zajedničke bućnosti sa EU. Te dvije stvari ne idu. Neutralnost u pogledu rata u Ukrajini je pogrešan koncept. Јedna zemlja je napala drugu i stavljati ih u istu ravan znači izjednačavati napadača i žrtvu, a to nije moguće - zaključio je Borelj.

On navodi da u EU “razumijeju“ da na Zapadnom Balkanu, kada je Moskva u pitanju, postoje “problemi, veze i javno mnjenje“, ali ponavlja da postoje i stvari koje ne mogu ići zajedno.