latinica  ћирилица
16/05/2022 |  21:23 | Autor: SRNA

Ne postoji bojazan od odgađanja izbora

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je večeras da ne postoji bojazan da izbori u BiH budu odgođeni ili da se ne održe zbog pitanja izmjena Izbornog zakona BiH.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

- Očito da oni faktori koji su, na kraju krajeva, i kreirali takav izborni zakon nisu dozvolili njegove izmjene, bez obzira na vapaje hrvatskog naroda. Po svoj prilici, izbori u BiH održaće se po postojećem Izbornom zakonu, kako je već najavljeno, u prvoj sedmici oktobra - rekao je Višković za Televiziju srpske dijaspore.

Komentarišući izjave pojedinaca koji priželjkuju da se pojedinim političkim liderima u BiH onemogući učešće u izbornom procesu, Višković je naglasio da je Izborni zakon BiH jasan kao i izborni zakon bilo koje druge zemlje, te da je u njemu tačno propisano ko nema pravo da se kandiduje.

- To su isključivo ljudi koji imaju potvrđene optužnice, koji se terete za određene kriminalne radnje. Prema tome, svaka druga priča da će neko narediti i tražiti zabranu nečijeg učećša na izborima značila bi da to više nije demokratska zemlja, nego klasična diktatura i bezvlašće - istakao je Višković.

Premijer je naveo da bi na takvu eventualno moguću priču pokazivanja mišića, koja nije zasnovana na Zakonu i Ustavu, Republika Srpska imala odgovor.

- Ne bih savjetovao nikome da na tu temu pravi neke svoje računice, jer će odgovor Republike Srpske biti jasan i nedvosmislen. Ako neko želi da testira Republiku Srpsku, samo neka izvoli - poručio je Višković.

Komentarišući tvrdnje opozicije u Srpskoj da posljednja pomoć Vlade građanima stiže kasno i da je trebalo reagovati mnogo ranije, Višković je rekao da Vlada Srpske građanima pomaže tokom cijele pandemije virusa korona.

- Republika Srpska je za te namjene izdvojila značajna sredstva i možemo se pohvaliti da smo možda bolje neke stvari uradili u pandemiji nego mnogo moćnije zemlje. Mi smo u svakom momentu imali dovoljno medicinske i zaštitne opreme, smještajnih kapaciteta i svega što je trebalo u pandemiji - podsjetio je Višković.

On je naveo da je Vlada pomagala privrednicima, realnom sektoru, te da je povećavala plate i penzije i da to radi u kontinuitetu.

- Mi smo jedina vlada u okruženju, regiji, pa možda i šire, koja od maja ide sa povećanjem plata od 10 odsto u javnom sektoru, koliko povećavamo i penzije, kao i boračka i socijalna davanja. Povećanje plata, penzija i socijalnih davanja imali smo i u januaru. Onda se pojavi opozicija koja to kritikuje i kaže trebalo je prije. Ta priča nema utemeljenje u zdravom razumu - naglasio je Višković.

Premijer Srpske je podsjetio, između ostalog, i na jednokratne pomoći Vlade za demobilisane borce od po 100 KM, novčanu pomoć Crvenom krstu i javnim kuhinjama, te robne pakete socijalno ugroženima.

- Razumijem opoziciju i ne očekujem da pohvali rad Vlade. Opozicija i treba da kritikuje, jer na taj način se bore da dođu na vlast, ali ovako kako oni rade i kako su radili, moraće još da sačekaju - rekao je Višković.

On je ponovio da Vlada Srpske čini sve da Republika Srpska iz globalne turbulentne situacije izađe stabilno, te pozvao dijasporu da ulaže u Srpsku, koja će im omogućiti najpovoljnije uslove za investicije.