latinica  ћирилица
16/05/2022 |  22:17 ⇒ 22:51 | Autor: RTRS

Drugi ugao: Na zahtjev Finske i Švedske za pristup NATO Rusija će morati adekvatno da odgovori (VIDEO)

Nakon Finske i Švedska prelomila – ide u NATO. Turska i Hrvatska najavile su veto za prijem novih članica. Moskva poziva Fince i Šveđane da odustanu od tog koraka jer Rusija nije bezbjednosna prijetnja.
Drugi ugao - Foto: RTRS
Drugi ugaoFoto: RTRS

Finci već sutra odlučuju u parlamentu, dok je Švedska vlada danas odlučila da naredne sedmice podnese zahtjev za članstvo. SAD imaju svoju strategiju širenja na istok i oni ne odustaju od nje, rekli su gosti emisije Drugi ugao.

Saša Mićin sa Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci, ističe da se odlukom o pristupanju ove dvije zemlje u NATO urušava bezbjedonosna arhitektura Evrope koja je uspostavljena u nekim prethodnim vremenima.

- Očito da je ovo samo nastavak onoga svega što se dešavalo. Kada posmatramo malo širi kontekst, Bugarska, Poljska, Rumunija, Njemačka su zemlje koje su u nekim paketima pristupile NATO alijansi, što je dirigovano nekom tendencijom, prije svega Amerike, koja rukovodi i stoji iza svih tih elementa u stvaranju famoznog sanitarnog koridora prema istoku, prvenstveno prema Rusiji i izbijanja na ruske granice - kaže Mićin.

Dragomir Keserović, profesor Fakulteta za bezbjednost, naglašava da će sada Rusija morati adekvatno da odgovori i da dodatno rasporedi snage naspram Finske i Švedske.

- Gdje god postoji kontakt, odnosno blisko uspostavljene snage dva bloka, uvijek prijetu mogućnost esklacije - dodaje Keserović.

Pogledajte emisiju Drugi ugao.