latinica  ћирилица
17/05/2022 |  10:13 ⇒ 11:19 | Autor: TANЈUG

Brnabić: Apliciraju za Savjet Evrope u godini kada najviše krše prava Srba

Premijerka Srbije Ana Brnabić naglasila je danas da je takozvano Kosovo podnijelo zahtjev za članstvo u Savjetu Evrope u godini kada je Priština uskratila jedno od osnovnih prava Srbima u južnoj pokrajini, a to je izjašnjavanje na referendumu 16. januara i izborima održanim 3. aprila.
Ana Brnabić (Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC) -
Ana Brnabić (Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC)

- To je vrhunac cinizma, nije to kršenje sporazuma, na šta smo navikli i što se podrazumijeva. Rekli su jasno da ne planiraju da implementiraju Briselski sporazum, ali sada se uz pomoć prijatelja prijavljuju u Savjet Evrope koji je zaštitnik ljudskih prava i to oni koji su poništili sva prava Srba na KiM - kazala je Brnabićeva na TV Pink.

Brnabićeva je dodala da su to učinili uz nečiju podršku i navela da je posebno zainteresovana da vidi kako će glasati zemlje Kvinte koje su, nakon što je Srbima onemogućeno glasanje na Kosovu i Metohiji, povodom toga izdale oštro saopštenje.

- Prava Srba krše najviše u 2022. godini kada su podnijeli zahtjev za članstvo u Savjetu Evrope. Očekujem od zemalja Kvinte da stanu iza svojih riječi i kažu im ne, ne može. Ali vidjećemo. Zemlje Kvinte su dale oštru izjavu nakon što je Priština zabranila glasanje Srbima na KiM i kako će poslije takve izjave podržati Prištinu da uđe u Savjjet Evrope. Nemoguće je, a ako podrže, morali bi da objasne kako te dvije stvari idu zajedno - poručila je Brnabićeva.

Istakla je da se takozvano Kosovo, neposredno nakon što su političari u Prištini i zvanično ukinuli sva ljudska prava Srbima ili osnovno ljudsko pravo - pravo na glas, prijavljuju za članstvo u instituciji čiji je osnovni i vrhunski cilj upravo zaštita ljudskih prava.

- Savjet Evrope je institucija zaštitnik ljudskih prava, demokratije - naglašava premijerka Srbije.

Ona je rekla da očekuje od zemalja Kvinte i G7 da ne podrže članstvo tzv. Kosova u Savjetu Evrope i dodala da ako bude drugačije, "onda je oštro saopštenje Kvinte na nedozvoljavanje glasanja Srbima mrtvo slovo na papiru i paradiranje papirima koji nemaju težinu i ne znače ništa".

- Očekujem od tih zemalja, kao i od zemalja G7 da ne podrže zahtjev tzv. Kosova za članstvo u Savjet Evrope jer oni govore da tzv. Kosovo krši osnovna ljudska prava, osnovne postulate demokratije i utoliko ih više ne zanima vladavina prava - ukazala je premijerka Srbije .

Brnabićeva navodi da je zbog licemjerstva i cinizma koje je prošireno i na istok i na zapad, pozicija Srbije teška i mučna i ukazuje na to da je Srbija jedina koja je uvijek poštovala principe međunarodnog prava.

- Sve što vidimo drugo iz dana u dan i sa istoka i zapada jeste licemjerje i svako tumači međunarodno pravo kako mu odgovara i spočitava drugima, a najviše nama da nešto ne poštujemo, dok jedino mi poštujemo - ističe ona.

Komentarišući odlikovanje jedne od država SAD - Ajove premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, Brnabićeva kaže da je to odlikovanje jedne države u okviru SAD, a da je zanimljivije to što Kurti nije imao sastanke u Bijeloj kući ili sa nekim iz vrha Bajdenove administracije.

- To nije imao ni do sada i u tom smislu mislim da Amerika ima mnogo više fer odnos i iskreniji stav prema nepoštovanju Briselskog sporazuma od EU koja je garant tog sporazuma - kazala je Brnabićeva.

Dodala je da su samo zahvaljujući SAD i Trampovoj administraciji ukinute 100 odsto takse na robu iz centralne Srbije i podsjetila da je EU to deklarativno osuđivala, ali ništa više od toga nije uradila.

- Nikakve konsekvecnce nije Priština trpjela. SAD su uradile mnogo više i zahvaljujući njima su povučene takse i od tada igraju jasniju ulogu i mnogo jasnije se postavljaju prema kršenju sporazuma - kazala je premijerka Srbije.