latinica  ћирилица
17/05/2022 |  10:57 ⇒ 10:59 | Autor: TANЈUG

Otvoren festival "Naši dani" u Srpskom narodnom pozorištu

Predstavom "Zaljubljeni Šekspir" Beogradskog dramskog pozorišta, sinoć je otpočelo drugo izdanje mini festivala "Naši dani" u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu, saopštili su organizatori.

Publika se u dva sata zajedno sa Šekspirom suočavala sa njegovom parališućom umetničkom blokadom, njegovom novom ljubavi i inspiracijom, ali i tužnom sudbinom da će ta ljubav iščeznuti.

Glumac Aleksandar Radojičić koji tumači ulogu lorda Vaseksa istakao je značaj ovakve saradnje kao i da će ova predstava biti dobra preporuka za neka naredna gostovanja u Novom Sadu.

- Mislim da je ovakav vid saradnje od velikog značaja, ne samo za BDP već za pozorišta iz Srbije i cijelog regiona. Razmjena predstava i to što publika u Novom Sadu može da vidi beogradske predstave i obrnuto kao i druženje, saradnja, posmatranje kako se radi u drugim pozorištima, veliko je za nas iskustvo i značajno je, a mislim da je i za publiku super, da vide nešto novo, neke nove glumce koje nemaju priliku svakog dana da gledaju. Drago mi je da predstavu "Zaljubljeni Šekspir" imamo priliku da odigramo pred novosadskom publikom - rekao je Radojičić.

Sa njim se slaže i direktor Drame SNP-a Milovan Filipović koji je rekao da je za novosadsku publiku važno da pogleda neke naslove, zanimljive beogradskoj publici, ali isto tako i publici iz drugih većih gradova regiona.

- Mi smo pokrenuli festival da bismo našoj publici pokazali to što rade druga značajna pozorišta u državi, a i da bismo naš repertoar mogli da pokazujemo publici iz drugih gradova. Sam rezultat prvog festivala nam je pokazao da su "Naši dani" projekat koji bi trebalo pažljivo razvijati, i već ove godine uz BDP, Novosadsko pozorište pridružila su nam se pozorišta iz Makedonije, Hrvatske i BiH - istakao je Filipović.

Već večeras publika može pogledati predstavu "Cement Beograd" u režiji Sebastijana Horvata, koja je prošlogodišnji pobjednik Bitefa, dok će poslednjeg dana festivala, 18. maja biti odigrana predstava "Demokratija" Veljka Mićunovića.

Mini festival "Naši dani" nastaviće se početkom oktobra u Beogradskom dramskom pozorištu kada će Srpsko narodno pozorište beogradskoj publici predstaviti svoje naslove.