latinica  ћирилица
17/05/2022 |  12:41 ⇒ 12:55 | Autor: SRNA

Trebinje okupilo 100 turističkih kompanija

U Trebinju su se danas okupili predstavnici 100 turističkih kompanija iz zemalja Balkana na konferenciji "Јačanje regionalnih turističkih proizvoda" i tom prilikom je poručeno da je potrebno definisati zakonska rješenja radi rasterećenja privrede.
Konferencija "Јačanje regionalnih turističkih proizvoda" - Foto: SRNA
Konferencija "Јačanje regionalnih turističkih proizvoda"Foto: SRNA

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić rekao je danas u Trebinju da sve grane privrede imaju interes da se turizam razvija.

On je naveo da turizam kao ključna grana privrede traži od donosioca odluka da definišu zakonske propise i rješenja radi rasterećenja privrede.

- Ako pogledamo da je u vrijeme pandemije turizam bio jedan od najpogođenijih grana, onda nam je ovo jedno osvježenje - naveo je Egrlić i podsjetio da zemlje iz regiona daju različite vidove podsticaja turističkim radnicima.

On je napomenuo da je skup organizovan da bi se promovisali zajednički turistički potencijali, umrežile turističke agencije iz regiona i kako bi pokušali kreirati jedinstven zajednički turistički proizvod.

Predstavnik Privredne komore Srbije Marko Mandić rekao je da se, zajedno sa privrednim komorama regiona, radi na stvaranju zajedničkog privrednog tržišta.

- Stvaranje zajedničkog tržišta je nešto što donosi korist svim našim kompanijama i doprinijelo bi stvaranju zajedničkog turističkog regionalnog proizvoda - istakao je je Mandić.

Načelnik Odjeljenja za turizam, poljoprivredu i preduzetništvo grada Trebinja Bojan Vučurević rekao je da je pomenuta i destinacija koja je pobijedila u takmičenju top-100 destinacija - "Hercegovačka kuća", u kojoj su povezani mali poljoprivredni proizvođači iz Hercegovine i koja je za četiri godine opravdala svrhu.

On je dodao da je šansa Trebinja u proizvodnji zdrave hrane.

Konferenciju je organizovala Spoljnotrgovinska komora BiH, u saradnji sa komorskim investicionim forumom regiona, s ciljem upoznavanja i umrežavanja turističkih radnika iz BiH i regiona.