latinica  ћирилица
17/05/2022 |  12:58 | Autor: SRNA

Agan Ramić oslobođen optužbi za ratni zločin u Konjicu

Sud BiH danas je prvostepenom presudom oslobodio nekadašnjeg pripadnika takozvane Armije BiH Agana Ramića, optuženog za ratni zločin počinjen u Konjicu tokom 1992. godine, uz obrazloženje da Tužilaštvo nije dokazalo pravnu kvalifikaciju koja mu je stavljena na teret.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Optužnica Ramića tereti za zločin protiv čovječnosti, što, prema mišljenju Sudskog vijeća, nije dokazano u ovom predmetu, prenosi Birn.

Ramić je optužen da je u ljeto 1992. godine u selu Brđani kod Konjica, u svojstvu pripadnika Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane Konjic takozvane Armije BiH, obučen u uniformu ove armije i naoružan, došao do kuće maloljetnog Siniše Živaka i tražio od njega da mu uhvati jagnje.

U optužnici je navedeno da je optuženi, kada je Živak uspio da uhvati jagnje, nezadovoljan jagnjetom, počeo da udara Živaka, a kasnije su mu se pridružili i ostali pripadnici Teritorijalne odbrane.

Oštećeni se, prema presudi, upućuje na parnicu po imovinskopravnom zahtjevu, dok se Ramić oslobađa troškova obavezne naknade krivičnog postupka u ovom predmetu. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.