latinica  ћирилица
17/05/2022 |  14:01 ⇒ 17:59 | Autor: RTRS

Odata počast srpskim žrtvama u sarajevskom naselju Pofalići (FOTO/VIDEO)

Na centralni spomenik na Palama danas su položeni vijenci i odata počast za više od 200 srpskih civila ubijenih u proteklom ratu u sarajevskom naselju Pofalići.
Pale, sjećanje - Foto: SRNA
Pale, sjećanjeFoto: SRNA

U napadu muslimanskih jedinica na sarajevsko, većinski srpsko naselje Pofalići, 16. i 17. maja 1992. godine, ubijeno je više od 200 Srba, uglavnom civila. Do danas nije pronađeno 21 lice. MUP Republike Srpske podnio je krivične prijave Tužilaštvu BiH, ali još nema optužnice.

Mučki napad pripadnika muslimanskih paravojnih jedinica "Patriotske lige" i "Zelenih beretki" na Srbe u Pofalićima otpočeo je u zoru 16. maja 1992. godine. Nisu bili budni i oprezni, vjerovali su komšijama. Epilog - više od dvije stotine ubijenih, zbjegovi, uništena i popaljena imovina.

Predsjednica paljanske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Željka Košarac, čiji je muž takođe ubijen, optužila je Institut za nestala lica i Tužilaštvo BiH za nemar, ističući da ima dovoljno dokaza za zločine.

Ona je istakla da je žalosno da poslije 30 godina porodice ne mogu naći svoje najmilije koji su na kućnom pragu ubijeni, zaklani.

 

Nakon što su pobili i protjerali Srbe iz Pofalića, golgota je otpočela i u susjednom naselju Velešići, svjedoči Novica Buha, koji je u Sarajevu izgubio najmanje pet članova uže i šire porodice.

Buha, čijeg su oca tada muslimanske snage spalile u kući, rekao je da ga je uspio sahraniti na groblju Repca na Palama. Naveo je da su 1992. godine pojedine ljude odvodili od kuće, a preko noći su nestajali, te da se obraćao mnogim organizacijama i institucijama, ali da nikada nije dobio odgovor.

- Izgubio sam povjerenje u sve, a nevini ljudi su stradali. Volio bih da saznam gdje je sestra od majke iz Pofalića, kao i za brata, zeta koji su nestali u junu 1992. godine - rekao je Buha i naglasio da neko treba da odgovara za zlodjela.

 

 

Zamjenik predsjednika Gadske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo Goran Timotija rekao je da se i danas traga za 21 licem srpske nacionalnosti iz tog sarajevskog naselja.

- Nemamo posmrtne ostatkke, kao da je u Sarajevu zavjet ćutanja - rekao je Timotija.

Teror i ubistva počeli su i prije 16. maja. Svakodnevno su granatirani, po naselju je dejstvovano snajperom. Prva žrtva bio je penzionisani policajc Mlađen Bratić, koji je ubijen 4. maja 1992. godine u Gornjim Pofalićima. Broj ubijenih u Pofalićima nikada nije preciziran, jer su mnogi Srbi s početka rata tražili utočište u većinski srpskim naselju, a do danas se vode kao nestali.