latinica  ћирилица
17/05/2022 |  14:18 ⇒ 14:20 | Autor: SRNA

Rusija istupa iz Savjeta država Baltičkog mora

Rusija je zvanično odlučila da istupi iz Savjeta država Baltičkog mora, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
Moskva - Foto: RTRS
MoskvaFoto: RTRS

U saopštenju se navodi da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov o odluci Rusije obavijestio visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja, kao i Sekretarijat Savjeta država Baltičkog mora, kao odgovor na neprijateljske postupke.

- Uporedo s tim, Federalna skupština Ruske Federacije odlučila je da istupi iz Parlamentarne konferencije Baltičkog mora - ističe se u saopštenju.

Iz Ministarstva je naglašeno da odluka neće uticati na prisustvo Rusije u regionu, javio je TASS.

- Pokušaji da se naša zemlja odgurne od Baltika osuđeni su na propast. Nastavićemo da radimo sa odgovornim partnerima, da održavamo događaje u vezi sa ključnim pitanjima razvoja Baltičke regije – našeg zajedničkog nasljeđa i da štitimo interese naših zemljaka - poručili su iz Ministarstva.

Ministarstvo naglašava da je trenutna situacija u Savjetu ide na savjest onih koji su uništili temelje te organizacije.

Prema tekstu saopštenja, situacija u Savjetu se pogoršava, članice NATO-a i EU u okviru organizacije odbile su jednak dijalog i principe na kojima je stvorena ta baltička regionalna struktura i postepeno pretvaraju Savjet u instrument za antirusku politiku.

U saopštenju se skreće pažnja na donošenje protivzakonitih i diskriminatornih odluka, kojima se krši pravilo konsenzusa, Rusiji je zabranjeno učešće u Savjetu i njegovim projektima, dok je Bjelorusija suspendovana kao posmatrač.

Ministarstvo napominje i to da su zapadne države monopolizovale Savjet radi sopstvenih konjunkturnihciljeva, te da se ne vide izgledi za vraćanje normalnog rada Savjeta, koji "sve više tone u rusofobiju i laži".

- Dalje prisustvo naše zemlje u Savjetu smatramo besmislenim i kontraproduktivnim. Rusija neće učestvovati u pretvaranju organizacije u još jednu platformu da aktivnosti sabotaže i "zapadne taštine" - dodaje se u saopštenju.