latinica  ћирилица
17/05/2022 |  15:00 ⇒ 15:47 | Autor: SRNA

Za podršku poljoprivrednom sektoru obezbijeđeno 99 miliona KM

Vlada Republike Srpske do sada je, od početka godine, obezbijedila ukupno 99 miliona KM za podršku poljoprivrednom sektoru, a u narednom periodu biće donesene nove mjere podrške za pproizvođače mlijeka, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić.
Pašalić u Lamincima kod Gradiške - Foto: SRNA
Pašalić u Lamincima kod GradiškeFoto: SRNA

Pašalić je rekao da je do sada obezbijeđeno 75 miliona iz agrarnog budžeta i dodatna 24 miliona iz Kompenzacionog fonda.

On je tokom posjete privrednom društvu Zelengaj u Lamincima kod Gradiške rekao da ovo društvo, koje je u vlasništvu Ranka Sarajlića i njegove porodice, ima jedne od najvećih farmi svinja i junadi u Republici Srpskoj gdje se koriste najsavremenije sistemi za ishranu stoke, ulaže u izgradnju dodatnih kapaciteta za skladištenje žitarica, a planirana je i nabavka drona za zaštitu usjeva.

- Unazad četiri godine svi poljoprivrednici koji su investirali u proizvodnju su podržani od Vlade Srpske i resornog ministarstva i tako ćemo i nastaviti u narednom periodu - dodao je Pašalić.

Sarajlić je pojasnio da na farmi trenutno ima 400 grla junadi i 1.600 svinja, da se bavi ratarskom proizvodnjom i preradom žitarica, te istakao da poljoprivrednici vlastitim snagama i uz podršku Vlade Srpske uspijevaju riješiti probleme u ovom sektoru.

Prema njegovim riječima, podsticaju su uvijek dobrodošli i značajni, ali ključni problem ostaje zaštita domaće proizvodnje na nivou zajedničkih organa vlasti na nivou BiH.

Pašalić je danas posjetio i povrtara Nikolu Lakića u Kukuljama kod Srpca, za koga je istakao da je primjer uspješnog mladog čovjeka, koji je završio poljoprivredni fakultet i odlučio da znanje primijeni u vlastitoj proizvodnji povrća.

Vlada Republike Srpske i Ministarstvo su i Lakića podržali prilikom nabavke mehanizacije, sistema za navodnjavanje i drugih investicija.

Lakić je ove godine povrćem zasijao 12 hektara zemljišta, od čega najviše luka, pet hektara, a ostalo je lubenice i salata.

- Podrška resornog ministarstva znači mnogo, jer subvencionišu nabavku mehanizacije i druge investicije sa 30 odsto ukupne vrijednosti - naglasio je Lakić.

Direktor Agencije za agrarna plaćanja Predrag Sladojević, koji je sa Pašalićem posjetio poljoprivrednike, naveo je da je iz agrarnog budžeta za ovu godinu isplaćeno 13,6 miliona KM, a iz Kompenzacionog fonda 2,4 miliona za podršku proizvođačima voća i povrća i 1,4 miliona KM za tovljače svinja.