latinica  ћирилица
17/05/2022 |  15:28 ⇒ 18:19 | Autor: RTRS

Inaugurisana četiri nova člana ANURS (VIDEO)

Zoran Arsović, Zoran Govedar, Ranko Škrbić i Snježana Pejičić novi su članovi Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, koji su inaugurisani danas na svečanoj sjednici u Banjaluci.
Svečana sjednica ANURS - Foto: RTRS
Svečana sjednica ANURSFoto: RTRS

Cilj je da ova institucija bude internacionalizovana, rekao je predsjednik ANURS-a Rajko Kuzmanović i istakao da su novi članovi, koji su izabrani među više od 20 kandidata, pokazali posvećenost u svom poslu i naučnom radu.

On je naveo da je Arsović profesor filozofije, Govedar stručnjak za poljoprivredu i šumarstvo, Škrbić ugledni medicinski radnik, a Pejičićeva endokrinolog.

- Vrlo oštro i selektivno primamo nove ljude, jer nam nisu potrebni akademici koji hoće samo da se zakite titulom. Potrebni su nam oni koji mogu da stanu na branik nauke i budu nosioci poslova koje na tom polju danas mi stariji nosimo - rekao je Kuzmanović.

Takođe je predstvaljeno i devet inostranih članova Akademije, među kojima je i Dragan Stanić, predsjednik Matice srpske u Novom Sadu.

Kuzmanović je napomenuo da trenutno imaju 38 inostranih članova i svi oni su se pokazali i dokazali da su borci za nauku, tehniku, tehnologiju i da su nosioci ideje Republike Srpske u inostranstvu.

Јedan od novih inostranih članova Akademije je i Dragan Stanić, predsjednik Matice srpske u Novom Sadu, rekao je da mu je velika čast što je novi član, ali i obaveza u budućem radu.