latinica  ћирилица
17/05/2022 |  15:48 | Autor: SRNA

Putin: Pokušaj uvođenja sankcija iz političkih razloga

EU pokušava da uvede sankcije ruskom naftnom i gasnom sektoru "apsolutno iz političkih razloga" i pod pritiskom SAD, rekao je danas ruski predsjednik Vladimir Putin.
Vladimir Putin (Foto: MID Rossii) - Foto: Facebook
Vladimir Putin (Foto: MID Rossii)Foto: Facebook

Putin je u obraćanju na sastanku sa zvaničnicima o razvoju naftne industrije rekao da su zapadni politički lideri spekulisali "o apsolutno prirodnoj zabrinutosti mnogih ljudi na planeti povodom klimatskih pitanja" i umanjili značaj tradicionalnih ugljovodoničnih izvora energije, a istovremeno precijenili učinak uloge alternativne energije.

On smatra da je to doprinijelo sadašnjoj energetskoj krizi, za koju zapadni zvaničnici sada pokušavaju da okrive Rusiju, prenosi "Sputnjik".

- Vidimo danas da, iz apsolutno političkih razloga i zbog svojih ambicija, pod pritiskom svog američkog gospodara, evropske zemlje uvode sve više sankcija na tržištu nafte i gasa. Sve to izaziva inflaciju i, umjesto da priznaju svoje greške, traže krivca na drugom mjestu - izjavio je Putin.

Brisel pokušava da uvede novi, šesti paket sankcija protiv Moskve povodom krize u Ukrajini, a mjere obuhvataju embargo na rusku naftu.

Mađarska se usprotivila ovoj mjeri i zahtijeva nadoknadu poredeći ekonomske posljedice usljed hipotetičkih gubitaka ruskih energenata sa "atomskom bombom".