latinica  ћирилица
17/05/2022 |  16:25 ⇒ 19:40 | Autor: RTRS

Odluka Predsjedništva BiH: Za Ljubinje i Stolac po milion KM pomoći

Predsjedništvo BiH donijelo je danas odluku da se iz Budžeta institucija BiH za Ljubinje i Stolac izdvoji po milion KM za pomoć u sanaciji šteta izazvanih zemljotresom.
Predsjedništvo BiH - Foto: RTRS
Predsjedništvo BiHFoto: RTRS

Predsjedništvo BiH je na sjednici donijelo odluku da se za porodicu Elmire Sefo, koja je poginula u zemljotresu u Stocu, izdvoji 50.000 KM.

Za realizaciju ove odluke zadužen je Savjet ministara, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo BiH prihvatilo je poziv generalnog sekretara UN Antonija Guteresa za učešće na međunarodnom sastanku "Stokholm +50: zdrav planet za prosperitet svih-naša odgovornost, naša prilika" koji će biti održan u Stokholmu, 2. i 3. juna.

U saopštenju se navodi da je prihvaćen i poziv predsjednika Sjeverne Makedonije Steve Pendarovskog za učešće na "Prespanskom forumu za dijalog", koji će biti održan u Ohridu, od 16. do 18. juna.

Predsjedništvo BiH podržalo je nominaciju BiH za članstvo u Međuvladinom odboru za očuvanje nematerijalne kulturne baštine /UNESKO/.

Na sjednici je usvojen Izvještaj o implementaciji Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja i radu Subregionalne konsultatitvne komisije u 2021. godini.

U saopštenju se navodi da je Predsjedništvo BiH odobrilo zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH /FIPA/ i Agencije za promociju izvoza Mađarske /HEPA/, neprofitnog privatnog dioničkog društva ograničene odgovornosti.

Donesene su odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Srbije o utvrđivanju granične procedure za željeznički granični prelaz Brasina – Zvornik, sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Bahreina o oslobađanju od viza za nosioce diplomatskih, službenih i specijalnih pasoša, za sporazum između Savjeta ministara i Vlade Hrvatske o rekonstrukciji mosta Brčko-Gunja, te sporazum sa Vladom Libanske Republike o readmisiji lica koja borave bez dozvola.

Na sjednici je donesena i odluka o prihvatanju više međunarodnih sporazuma, među kojima je i Sporazum o slobodnoj trgovini između država Evropskog udruženja slobodne trgovine i BiH.