latinica  ћирилица
17/05/2022 |  17:20 ⇒ 18:09 | Autor: SRNA

Patrijarh Kiril: Poništavanje ruske kulture je vrhunac mržnje

Patrijarh moskovski Kiril rekao je da su potezi poništavanja ruske kulture u zemljama Zapada vrhunac mržnje i da je jedina gora stvar pokušaj fizičke eliminacije jednog naroda.
Patrijarh Kiril (Foto: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/POOL) -
Patrijarh Kiril (Foto: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/POOL)

- Poništavanje ruske kulture na Zapadu dokazuje tužno moralno stanje tog društva. Pokušaj da se iskorijeni kultura jednog ili drugog naroda je vrhunac mržnje. Јedina gora stvar je pokušaj fizičke elimincije naroda koji je postao nepoželjan - rekao je Kiril na sastanku ruskog Federalnog savjeta.

Sastanak je održan u okviru obilježavanja 350 godina od rođenja Petra Velikog, prenio je TASS.

Moskovski patrijarh je rekao da je Rusija čak i "tokom hladnog rata i bitke ideologija" osjećala povezanost sa evropskom kulturom.

On je dodao da Rusi doživljavaju zapadnu klasičnu literaturu, muziku i umjetnost kao "unutrašnji dio nasljeđa hrišćanske civilizacije".

- A danas to i dalje posmatramo na isti način uprkos svemu što se dešava. Nadam se da će oni koji ratuju protiv Puškina, Dostojevskog, bojkotuju takmičenja sa izvođenjem Čajkovskog i koji odbijaju da izvode Rahmanjinova prije ili kasnije shvatiti sramotu i ludost takvih postupaka - rekao je Kiril.