latinica  ћирилица
17/05/2022 |  18:19 ⇒ 18:29 | Autor: TANЈUG

SAD: Saslušanje o NLO-ima, prvo poslije više od 50 godina (VIDEO)

Prvo javno saslušanje u američkom Kongresu o slučajevima opažanja Neidentifikovanih letećih objekata (NLO) u SAD, održava se poslije više od 50 godina.
Skot Brej predstavlja video sa letećim fenomenom (Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO) -
Skot Brej predstavlja video sa letećim fenomenom (Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

Dugo očekivano svjedočenje dvojice visokih vojnih zvaničnika zaduženih za ispitivanje očevidaca biće pažljivo praćeno nakon decenija tajnosti, prenosi Bi-Bi-Si.

Dvojica zvaničnika koji svjedoče su Ronald Multri, najviši obavještajni zvaničnik Pentagona, i Skot Brej, zamjenik direktora mornaričke obavještajne službe.

Zvaničnici će na javnoj raspravi opisati napore SAD da istraže neobjašnjive vazdušne pojave (UAP), što je vladin naziv za NLO.

- Američki narod očekuje i zaslužuje da njihovi lideri u vladi i obavještajnim službama ozbiljno procijene i reaguju na sve potencijalne rizike nacionalne bezbjednosti - posebno one koje ne razumijemo u potpunosti - rekao je član Predstavničkog doma Andre Karson.

Nakon javne rasprave, komisija će održati tajnu sjednicu sa poslanicima.

Uoči saslušanja, naučnici i stručnjaci su napisali nacrt pitanja koja bi poslanici trebalo da postave svjedocima.

- Ako mogu da potvrde NLO u svemiru, ući će u istoriju i pomoći da se eliminiše čitava kategorija potencijalnih objašnjenja koja imaju veze sa atmosferskim fenomenom, kineskim fenjerima, civilnim dronovima - napisao je Melon na svom blogu.

Fascinacija javnosti letećim tanjirima, užarenim svjetlima i vanzemaljskim letjelicama traje već generacijama, a posljednje javne rasprave o ovom pitanju započele su 1966. godine, kada je republikanski kongresmen i budući predsjednik SAD DŽerald Ford sazvao nekoliko saslušanja kako bi se razgovaralo o viđenjima NLO-a nakon onog u Mičigenu koje je posmatralo preko 40 ljudi, uključujući desetak policajaca, navodi Bi-Bi-Si.

Prošlog decembra, demokrate su uspjele da u godišnji zakon o ovlašćenjima u vezi sa nacionalnom odbranom, koji je potpisao DŽozef Bajden, uključe pravni akt koji obavezuje vojsku da uspostavi stalnu kancelariju za istraživanje UAP-a pod nazivom Grupa za identifikaciju vazdušnih objekata i sinhronizaciju upravljanja, navodi britanski javni servis.