latinica  ћирилица
17/05/2022 |  19:18 ⇒ 18/05/2022 | 06:53 | Autor: RTRS

Ruska Ambasada zaustavila lavinu optužbi opozicije: BiH nije uvela sankcije (VIDEO)

Sukob u Ukrajini traje 83 dana. Upravo toliko dana je stav Republike Srpske po ovom pitanju nepromijenjen - Srpska je neutralna.
Ambasada Rusije u BiH -
Ambasada Rusije u BiH

Nije to zaustavilo opoziciju da optuži srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je na nivou BiH dao pristanak za uvođenje sankcija Rusiji.

Iz SNSD-a ponavljaju da nije donesena nijedna odluka protiv Rusije, a ambasadori BiH koji su neustavno podržali izjave, pozivali su se na dokumente koje su usvojili Igor Crnadak i Mladen Ivanić.

Lavinu optužbi zaustavila je Ambasada Rusije u BiH.

Priču da sa BiH uveliko pridružila sankcijama brojnim odlukama u Savjetu Evrope, opozicija je podgrijala izjavom da postoji više od 20 takvih odluka kojim se Rusija rigorozno kažnjava. Iako ih Dodik uporno demantuje ističući da ne postoji nijedna odluka ni u Predsjedništvu, ni u Savjetu ministara, optužili su ga da jedno priča, a drugo radi. Po viđenju SDS-a i PDP-a, BiH već provodi sankcije Rusiji. Šta je istina i kako Ruska Federacija tretira BiH, pojašnjenje smo tražili iz ruske Ambasade u BiH.

- U skladu sa principijelnim stavom Ruske Federacije ne smatramo Bosnu i Hercegovinu neprijateljskom državom. Držimo se pozicije da sva spoljnopolitička rješenja u BiH moraju biti donesena na osnovu konsenzusa i kompromisa tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine, u skladu sa temeljnim načelima Dejtonskog ustava BiH - naveli su iz Ambasade.

Zašto ruska Ambasada naglašava da Rusija ne smatra BiH neprijateljskom državom, jer joj nije uvela sankcije, pitali smo lidera PDP-a Branislava Borenovića. O neodrživoj teoriji opozicije nismo dobili održiv odgovor.

- Pa ne znam, to morate da postavite pitanje onome ko je dao takav stav - rekao je Borenović.

A stav ruske Ambasade više je nego jasan, pa nas upućuju na dodatno pojašnjenje i izjave od aktera tvrdnji o navodnim sankcijama Rusiji. A kako nema odgovora, u PDP-u lopticu prebacuju prvo u teren Savjeta Evropske unije, pa onda Savjeta Evrope. Izgleda da ni oni nisu sigurni na koju od ove dvije institucije se pozivaju i njihove odluke, a navode 22.

- Dodik je namjerno propustio da reaguje na instrukciju koja je otišla iz Predsjedništva BiH prema određenim diplomatama koji su u ime BiH, zastupali BiH pred institucijama EU i pridružili se sakcijama prema Ruskoj Federaciji - tvrdi Borenović.

Ambasadori BiH koji su neustavno djelovali i podržali instrukcije pozivali su na Strategiju spoljne politike koji su usvojili Igor Crnadak i Mladen Ivanić, odgovorio je Borenoviću savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević.

- U organima BiH nije donesena nijedna odluka protiv Rusije. Ambasadori BiH koji su neustavno podržali izjave, pozivali su se na dokumente koje su usvojili Crnadak i Ivanić - naveo je Kovačević na Tviteru.

S obzirom da ne postoji ništa dobro što su učinili za Srpsku i srpski narod, SDS-u i PDP-u ostalo je da se za izbornu pobjedu bore lažima, kaže poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić. Vlast će, uvjerava ona, zaustaviti njihovu namjeru da Srpsku svedu na statističku grešku.

- Kada su u pitanju stavovi Mirka Šarovića i Branislava Borenovića apsolutno ih nije potrebno analizirati imajući u vidu da se radi o stranim plaćenicima i srpskim izdajnicima. Sve što je Borenović napisao na Tviteru su stavovi američke i engleske ambasade, on je njihov pi-ar. Građani Republike Srpske znaju ko su iskreni prijatelji Srpske i ko brani Republiku Srpsku od njihovog pokušaja da je razvlaste i da bude statistička greška ili mrlja na geografskoj karti - istakla je Vulićeva.

I dok žure da po svaku cijenu mrlju bace na vlast, opozicija zaboravlja da usaglasi svoje neutemeljene stavove. Tako bi PDP-ov kandidat za predsjednika Republike Јelena Trivić trebalo da zna za šta optužuje vlast s obzirom da ne pravi razliku između Savjeta Evrope i Savjeta EU, napisao je Kovačević na Tviteru.