latinica  ћирилица
17/05/2022 |  20:35 ⇒ 18/05/2022 | 07:20 | Autor: RTRS

Tegeltija u Vašingtonu: Za BiH važan novi aranžman sa MMF-om (VIDEO)

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je da je za BiH važan novi aranžman sa MMF-om jer u uslovima globalne krize dolazi do rasta kamata i cijene kapitala na svjetskom tržištu, a MMF može da ponudi BiH mnogo povoljnija sredstva koja su potrebna za finansiranje projekata.
Tegeltija u Vašingtonu - Foto: RTRS
Tegeltija u VašingtonuFoto: RTRS

Tegeltija je danas u Vašingtonu razgovarao sa predstavnicima Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, ističući nakon sastanka da je za BiH najvažnije pitanje ovih razgovora upravo novi aranžman sa MMF-om.

On je naveo da su ovi sastanci važni sa stanovišta razgovora o globalnoj krizi izazvanoj rastom cijena energenata i cijena hrane, što je dovelo do infalcije u svim zemljama.

Tegeltija je istakao da su procjene da će 2022. biti godina negativnih trendova u svim ekonomijama u svijetu, a kao posljedica cijene energenata i hrane, ali sa očekivanjem da bi krajem godine moglo da se razgovara o oporavku svjetske, ali i pojedinačnih privreda.

On je naveo da je saradnja sa Svjetskom bankom jako dobra, dodajući da je na današnjem sastanku insistirao na važnosti ulaganja u projekte energetike i javne infrastrukture.