latinica  ћирилица
18/05/2022 |  08:08 ⇒ 08:12 | Autor: RTRS

Svečano otvoren 75. Filmski festival u Kanu

Sedamdeset peti filmski festival u Kanu otvoren je uz crveni tepih, glamur i prisustvo svjetskih filmskih zvijezda, posjetilaca i filmskih gledalaca, vraćajući festivalski sjaj u ovaj grad na Azurnoj obali.
Otvaranje 75. Kanskog festivala (Foto: EPA-EFE/Andreas Rentz) -
Otvaranje 75. Kanskog festivala (Foto: EPA-EFE/Andreas Rentz)

- Јednostavno sam presrećan - rekao je predsjednik festivalskog žirija Vinsent Lindon pred brojnim novinarima.

Uz Lindona su bili i članovi Kanskog žirija sačinjenog od poznatih glumaca i filmskih stvaralaca, među kojima i Rebeka Hol, Numi Rapas, Dipiku Padukone, DŽef Nikols i Asgar Farhadi i mnogi drugi, prenosi Rojters.

Najveća svjetska filmska smotra trajaće od 17. do 28. maja nakon dvije godine prekida zbog pandemije korona virusa uz glamurozne zabave i masovni povratak publike u bioskope.

Festival je otvoren projekcijom zombi filma Mišela Hazanavicijusa "Final Cut", a publika će imati priuliku da vidi i holivudske mega hitove kao što je "Top Gun:Maverick" Toma Kruza koji se po prvi put u svojoj 30-godišnjoj karijeri pojavljuje na Kanskom festivalu.

Oskarovac Forest Vitaker biće nagrađen počasnom Zlatnom palmom za životno djelo, a njegova producentska kuća predstaviće se kanskoj publici dokumentarnim filmom pod naslovom "Radi mira", koji je posvećen strahotama rata u Јužnom Sudanu.