latinica  ћирилица
18/05/2022 |  08:10 ⇒ 08:16 | Autor: Glas Srpske

Dovoljno seruma protiv zmijskog otrova

Visoke temperature izmamile su zmije iz skloništa, a u domovima zdravlja širom Srpske kažu da imaju dovoljne količine seruma protiv zmijskog otrova.
Zmija u Banjaluci - Foto: RTRS
Zmija u BanjaluciFoto: RTRS

Zmije otrovnice su u ovo doba godine najopasnije jer su poslije zime pune otrova, a poskoke i šarke već je razbudilo jako hercegovačko sunce pa lagano gospodare kršem.

Ljekari upozoravaju sve građane da budu na oprezu prilikom boravka u prirodi.

Direktorica Doma zdravlja u Trebinju Maja Mićunović rekla je za Glas Srpske da je od početka godine zabilježen jedan ujed zmije te da imaju dovoljne količine seruma.

- Ujed se dogodio u martu, što je bilo neobično za to doba godine. Pacijent je zbrinut i dat mu je serum protiv ujeda zmija pa je potom preventivno bio hospitalizovan u Bolnicu Trebinje i sve je završeno srećnim ishodom - kazala je Mićunovićeva.

Seruma ove godine, kako kaže, ima dovoljno, za razliku od lani, kada su bile nestašice.

- Nije ga bilo moguće nabaviti, ali najbitnije je da smo riješili problem i sada seruma imamo dovoljno. S obzirom na to da je kod nas kršno područje, u ljetnom periodu maksimalno budu tri do četiri ujeda zmija, ali hvala Bogu, do sada nije bilo smrtnog ishoda - rekla je Mićunovićeva.

Direktor Doma zdravlja u Derventi Mirko Šaran kaže da raspolažu dovoljnim količinama seruma te da od početka ove godine nisu imali slučajeva zmijskih ujeda.

- Јoš je rano, ali sada nastupa period kada se to dešava polako. Mi smo u neku ruku srećnici jer u Posavini nema pravih otrovnica. Važno je da imamo rezerve seruma jer se proteklih godina kuburilo sa tim. Bilo ga je, pa nije, zato smo nabavljali i stvorili rezervu - kazao je Šaran.

Da seruma ima dovoljno potvrdila je i direktorica Doma zdravlja u Bijeljini Danijela Đukin.

- Imamo ga uvijek spremnog i, hvala Bogu, imamo sve potrebne lijekove. Do sada u ovoj godini nije bilo ujeda, ali sada već možemo očekivati, pogotovo što smo na području između Drine i Save, a svake godine imamo tih slučajeva - rekla je Đukinova.

Iz iskustva, kako kaže, znaju da povećan broj pacijenata bude svake godine u julu i avgustu.

- Uvijek je problem sa nabavkom rijetkih lijekova kao što je i serum, ali se potrudimo i nabavimo sve na vrijeme, što je i najbitnije - kazala je Đukinova.

Da mnogi nerijetko pomoć traže i mimo zdravstvenih ustanova svjedoči zmijar Mićo Pantić iz Modrana kod Bijeljine koji već decenijama iscjeljuje one koji se nađu na putu šarke, poskoka i drugih otrovnica.

- Od početka ove godine je bilo nekoliko slučajeva, dolaze ljudi. Najčešće ih ujede za ruku i nogu. Јednu ženu je ujela kada je privukla sijeno sebi. Nedavno je jedna djevojčica sjela u parku na zmiju, a ona ju je ujela za but - rekao je Pantić.

Docent doktor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci Goran Šukalo rekao je za Glas da se na području Srpske može pronaći 13 zmija, od čega su tri vrste otrovnice.

- To su poskok, šarka i šargan. Osam vrsta je neotrovnih, a dvije su poluotrovnice i one se mogu pronaći na području Hercegovine, u Trebinju i Bileći - rekao je Šukalo.

Šukalo kaže da kada je riječ o otrovnicama u Srpskoj, poskok je najrasprostranjeniji.

- On se može pronaći na cijeloj teritoriji Srpske, izuzev krajnjeg sjevera uz rijeku Savu, gdje se može naći nizijska populacija šarke, koja je vrlo rijetka. U okolini Banjaluke imamo pet vrsta zmija, a poskok je jedina otrovnica koja se može pronaći u užoj okolini - rekao je Šukalo.