latinica  ћирилица
18/05/2022 |  08:50 ⇒ 08:50 | Autor: SRNA

HDZ BiH: Podrška Bevandinom stavu da se ne izdvoji novac za izbore

HDZ BiH podržao je danas stav ministra finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslava Bevande da ne postoje uslovi da Savjet ministara izdvoji novac za finansiranje oktobarskih opštih izbora u BiH.
HDZ BiH - Foto: ilustracija
HDZ BiHFoto: ilustracija

Iz ove stranke ocjenjuju da su javni i medijski pritisci na Bevandu u vezi sa obezbjeđivanjem sredstava za finansiranje oktobarskih opštih izbora kulminirali neskrivenim pozivom na kršenje zakona.

Takvi pokušaji, smatraju u ovoj stranci, nedvosmisleno se mogu kvalifikovati kao rušenje pravne države i vladavine zakona.

- Višemjesečni spinovi prema javnosti došli su do vrhunca nakon odbijanja hrvatskih ministara u Savjetu ministara da učestvuju u takvim radnjama koji dodatno urušavaju politički sistem - navode iz HDZ-a, pitajući gdje su predstavnici tih politika koji posljednjih 17 mjeseci blokiraju regularne procedure usvajanja budžeta BiH i blokiraju dogovor o Izbornom zakonu.

Bevanda je izjavio da je zakonom propisano da Savjet ministara može donijeti odluku o izdvajanju sredstava za izbore u slučaju privremenog finansiranja, ali nikako iz akumuliranih sredstava, što je HDZ BiH, čiji je Bevanda kadar, danas jasno podržao.