latinica  ћирилица
18/05/2022 |  09:42 ⇒ 09:42 | Autor: SRNA

Integracija Zapadnog Balkana u EU u interesu Praga i Beča

Češki premijer Petr Fijala i austrijski kancelar Karl Nehamer poručili su da je integracija zemalja Zapadnog Balkana u EU u interesu Češke i Austrije, objavio je danas portal "Euraktiv".
Brisel - Foto: RTRS
BriselFoto: RTRS

Fijala i Nehamer sastali su se juče u Pragu i razgovarali o situaciji na Zapadnom Balkanu, uključujući u BiH.

- Svjetska javnost je skoncentrisana na sukob u Ukrajini, dok se Balkanu ne daje toliko pažnje - izjavio je Nehamer nakon sastanka.

Austrijski kancelar skrenuo je pažnju i na "veoma napetu" situaciju u BiH.

Nehamer je rekao da je potrebna pažnja EU i da ne bi volio da se Balkan osjeća kao da je Unija zaboravila na kandidaturu zemalja regiona za pristupanje evropskom bloku.

Fijala je potvrdio da je pitanje zapadnog Balkana od velikog značaja za dolazeće predsjedavanje Češke Evropskom savjetu.

Prag razmišlja o organizovanju samita o zapadnom Balkanu kada preuzme rotirajuće predsjedavanje Evropskom savjetu u julu, mada će to zavisiti od toga da li će Francuska, koja trenutno predsjedava Savjetu, sprovesti plan za organizovanje sastanka.

- Zemlje Balkana suočene su sa nizom zahtjeva Evropske komisije. Ključno je za obje strane da se ovdje vidi jasan i pošten pristup - rekao je Fijala.

On je naglasio da EU što prije treba da dozvoli Ukrajini status kandidata za pristupanje bloku, uz napomenu da se u tom procesu moraju ispuniti svi potrebni uslovi