latinica  ћирилица
18/05/2022 |  10:05 ⇒ 10:06 | Autor: SRNA

Milunović: Penzioni sistem Srpske stabilan

Vlada Republike Srpske je sprovedenom reformom učinila stabilnim penzioni sistem, što se ogleda u redovnoj isplati penzija, izjavio je ministar rada i bračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.
Duško Milunović - Foto: SRNA
Duško MilunovićFoto: SRNA

Milunović je naveo i da je struktura penzija pozitivno izmjenjena na način da je sve veći broj starosnih penzija na uštrb invalidskih i porodičnih, što nije bio slučaj u ranijem periodu.

- Republika Srpska čini sve da zaštiti penzionere i obezbjeđuje redovno i vanredno usklađivanje penzija svake godine. Redovno je zakonska obaveza, a vanredno kada se ukaže mogućnost - rekao je Milunović novinarima u Tesliću, gdje prisustvuje sjednici Upravnog odbora Udruženja penzionera Republike Srpske.

On je podsjetio da su od početka godine redovnim i vanrednim usklađivanjem penzije uvećane za 14 odsto.

Milunović je ukazao na izvanrednu saradnju sa Udruženjem penzionera Srpske za čije članove je ove godine obezbijeđeno 500.000 KM za banjsku rehabilitaciju.

On je naveo da resorno ministarstvo podržava i druge aktivnosti penzionera, između ostalog, finansijski podržava organizovanje šahovskog turnira.

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Ratko Trifunović kaže da su u posljednjih osam mjeseci penzije uvećane za skoro 18 odsto, što je rijetkost u odnosu na zemlje okruženja.

- Sve naše aktivnost su blagovremno i pravovremno podržane od Vlade i resornog ministarstva i mi svoje aktivnost uspješno sprovodimo zahvaljujući njihovoj aktivnosti - rekao je Trifunović, koji je za uspješno saradnju zahvalio i Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske

Predsjednik Skupštine Udruženja penzionera Slobodan Brdar kaže da će, zahvaljujući povećanju iznosa za banjsku rehabilitaciju, ove godine to pravo iskoristiti oko 1.000 korisnika.