latinica  ћирилица
18/05/2022 |  10:20 ⇒ 10:20 | Autor: SRNA

Vučić: Beograd za mirno rješavanje sporova

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Ukrajine Volodimira Tolkača i naveo da se Srbija, u skladu sa sopstvenom dosljednom politikom, zalaže za mirno rješavanje sporova, te da u tom smislu podržava sve napore koji su usmjereni na pregovore.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC)

Vučić je izrazio žaljenje zbog situacije u Ukrajini, te upoznao Tolkača sa stavovima Vlade Srbije i Savjeta za nacionalnu bezbjednost, saopšteno je iz Službe za saradnju sa medijima predsjednika Srbije.

Predsjednik Srbije naglasio je da je Beograd privržen poštovanju načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta država, kao jednog od osnovnih principa međunarodnog prava sadržanog u Povelji UN, te da u tom smislu uvažava teritorijalni integritet Ukrajine.

Vučić je naglasio da je i Srbija izložena neprincipijelnom stavu dijela svijeta kada je riječ o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova i zahvalio Ukrajini na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Ističući da je Srbija civilima izbjeglim iz Ukrajine obezbijedila najbolje moguće uslove, kao i sva prava na boravišne i radne dozvole, u skladu sa pravilima zemalja EU, čak i na višem nivou, Vučić je najavio skoru posjetu ovim izbjeglicama zajedno sa Tolkačem.

Vučić je najavio i da će Srbija učestvovati u obnovi gradova u Ukrajini.

Predsjednik Srbije naglasio je da dvije države imaju mogućnosti da razvijaju saradnju u različitim sferama od obostranog interesa i naglasio potrebu da se nastavi rad na jačanju ekonomskih odnosa, čim to situacija bude dozvolila.

Ukrajinski ambasador Tolkač zahvalio je za humanitarnu pomoć koju Srbija pruža ugroženim ukrajinskim civilima, kao i za finansijsku pomoć.