latinica  ћирилица
18/05/2022 |  10:42 ⇒ 14:17 | Autor: RTRS

Milić: Majska penzija po novom sistemu obračuna

Nakon što je Fond za penzijsko-invalidsko osiguranje Republike Srpske prešao na novi sistem obračuna penzija, već od 26. maja počeće se sa obradom majske penzije kako bi sve bilo spremno za njenu isplatu.
Mladen Milić - Foto: RTRS
Mladen MilićFoto: RTRS

Direktor Fonda PIO Mladen Milić ukazao je na značaj reforme penzionog sistema po redovnost isplate penzija i sredstava potrebnih za isplatu, te poboljšanje strukture korisnika prava.

- Prilikom obračuna aprilske penzije prvi put u istoriji Fonda prešli smo 60 odsto korisnika prava na starosnu penziju u ukupnoj strukturi, a prvi put je smanjen procenat ispod 13 odsto, dakle 12,97 odsto kada su u pitanju korisnici prava na invalidsku penziju - rekao je Milić, dodajući da je smanjen i procenat korisnika prava na porodičnu penziju.

Prema njegovim riječima, ukoliko se posmatra na godišnjem nivou, a ne kumulativno, prilikom donošenja rješenja, odnosno ostvarivanja prava na penziju, Srpska se nalazi u nekoj sredini visoko razvijenih zapadnoevropskih zemalja po pitanju strukture korisnika prava.

- Kada je riječ o potrebnim sredstvima za isplatu penzija, moram reći da je povećan procenat učešća izvornih doprinosa u finansiranju isplate penzija u odnosu na prethodni period koji se sada kreće oko 85 odsto u prosjeku svaki mjesec. Prošle godine, kada je još bila vanredna situacija i pod virusom korona imali smo oko 82 odsto obezbijeđenih sredstava iz doprinosa - naveo je Milić.