latinica  ћирилица
18/05/2022 |  11:52 | Autor: SRNA

Gucati i Haradinaj osuđeni na po četiri i po godine zatvora

Bivši predsjednik i potpedsjednik Udruženja veterana OVK Hisni Gucati i Nasim Haradinaj osuđeni su danas na četiri i po godine zatvora i novčanu kaznu od po 100 evra zbog odavanja zaštićenih dokumenata Specijalizovanih vijeća u Hagu.
Nasim Haradinaj (Foto: EPA-EFE/PIROSCHKA VAN DE WOUW, ilustracija) -
Nasim Haradinaj (Foto: EPA-EFE/PIROSCHKA VAN DE WOUW, ilustracija)

Sudsko vijeće je zaključio da su Gucati i Haradinaj odgovorni za odavanje zaštićenih informacija o istragama koje se vode u Specijalizovanom tužilaštvu Kosova novinarima.

U presudi se navodi da su Gucati i Haradinaj imali namjeru da otkriju zaštićene informacije, a time i svjedoke eventualnih optužnica.

Gucati i Haradinaj su se teretili za krivična djela protiv sprovođenja pravde, odnosno za ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, zastrašivanje svjedoka, osvetu i narušavanje tajnosti postupka.

Tužilaštvo je tokom suđenja insistiralo na tome da su njih dvojica imali za cilj da naruše ugled Specijalnog suda, te da ometaju njegov rad.

Oni su se izjasnili da nisu krivi, a tokom suđenja su insistirali na stavu da nisu počinili nikakva krivična djela.

Gucati i Hardinaj su uhapšeni u septembru 2020. godine zbog sumnje da su na tri konferencije za štampu neovlašćeno otkrili povjerljive sudske informacije, odnosno dosijee Specijalizovanog tužilaštva u Hagu.

Ovo je prva presuda Specijalizovanih vijeća Kosova, koja su formirana odlukom Skupštine samoproglašenog Kosova 2015. godine, a suđenje Gucatiju i Haradinaju trajalo je 31 dan.