latinica  ћирилица
18/05/2022 |  12:19 ⇒ 12:26 | Autor: TANЈUG

Brnabić: Srbija pouzdan partner Sjeverne Makedonije i kad je najteže

Premijerka Ana Brnabić poručila je danas u Skoplju, gdje boravi u jednodnevnoj radnoj posjeti, da će Srbija i u ovim kriznim vremenima u svijetu i Evropi i dalje biti pouzdan partner Sjevernoj Makedoniji na koji mogu i najviše da računaju.
Ana Brnabić (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Ana Brnabić (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

- Želim da da poručim građanima Sjeverne Makedonije da će uprkos izazovnim vremenima koje imamo u svijetu i Evropi Srbija ostati pouzdan i stabilan partner na koga možete da računate i najviše da računate u najtežim okolnostima - poručila je Brnabićeva u obraćanju novinarima.

Istakla je da je Srbija to pokazala i tokom kovid krize, kao i da je Sjeverna Makedonija jedan od najbližih i najboljih političkih i ekonomskih patnera Srbiji.

Podsjetila je da su dvije zemlje zajedno i u inicijativi Otvoreni Balkan, koja ima za cilj da podigne konkurentost naših ekonomija i životni standard građana, ali i da implementira četiri osnovne slobode u Evropi, a to su sloboda kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga, dok se svi, kako je rekla, ne učlanimo i ne postanemo punopravni članovi EU.

- U tom smislu naša saradnja je svakodnevna i drago mi je da smo imali priliku da sjednemo i razgovaramo šta možemo dodatno da uradimo za unapređenje ekonomske i političke saradnje - istakla je Brnabićeva.

Kaže da Srbija pruža punu i iskrenu podršku evropskim integracijama Sjeverne Makedonije i da na svakom mjestu Srbija apeluje da se ubrza evropski put i Sjeverne Makedonije i Albanije.

Premijerka Srbje je istakla da bi to bio neophodan i važan signal za sve na Zapadnom Balkanu.

- Danas smo započeli razgovore i o organizaciji treće zajedničke sjednice dveij vlade. Srbija će uskoro dobiti i novu vladu, ali ko god bio predsjednik vlade ili ministar, to će biti vlada kontinuiteta i ona će nastaviti blisku saradnju sa Sjevernom Makedonijom - poručila je Brnabićeva.

Brnabićeva je rekla da su dvije zemlje 2021. godine konačno prešle nivo od milijardu evra vrijedne međusobne trgovinske razmjene i dostigle iznos od 1,1 milijarde evra.

Srbija je treći najvažniji patner Sjevernoj Makedoniji, a ta zemlja je za Srbiju među prvih deset najvažnijih partnera.

Izvoz Srbije u Sjevernu Makedoniju je prošle godine bio 815 miliona evra, dodala je ona.