latinica  ћирилица
18/05/2022 |  12:22 ⇒ 12:23 | Autor: TANЈUG

"Karmina burana" 25. maja u Novom Sadu

Јedinstveni muzički spektakl na otvorenom, impozantno djelo Karla Orfa "Karmina burana" sa više od 400 učesnika biće održan 25. maja na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta kao poklon tog tetra Novosađanima, najavili su iz SNP-a.
Karmina Burana (foto:EPA-EFE/MARTON MONUS HUNGARY OUT) -
Karmina Burana (foto:EPA-EFE/MARTON MONUS HUNGARY OUT)

"Karmina burana" Karla Orfa (1895-1982) od nastanka 1937. godine, najpopularnije je djelo njemačkog kompozitora, za koje je tekst našao u istoimenoj zbirci iz 13. vijeka, u kojoj su sabrane pesme školaraca lutalica, dokonih studenata i pjevača, sočni, pikantni stihovi o ljubavi i prirodi, bezbrižna himna životnoj radosti.

Ovo specijalno i koncertno igranje opere Srpsko narodno pozorište izvodi zajedno sa Umjetničkim ansamblom "Stanislav Binički" sa 400 izvođača na sceni: dva simfonijska orkestra, dva hora i dječijim horom.

Moćno djelo muzike dvadesetog vijeka pisano je za trio vokalnih solista (sopran, tenor i bariton), veliki mešoviti hor i simfonijski orkestar, obilato pojačan udaraljkama a biće i jedna od retkih prilika u Novom Sadu kada je na otvorenoj sceni toliki broj izvođača u okviru jednog programa.