latinica  ћирилица
18/05/2022 |  12:49 ⇒ 16:44 | Autor: RTRS

Novi oblik liječenja - transkranijalna magnetna stimulacija (FOTO/VIDEO)

Nakon završena dva kruga edukacije onlajn i današnje završne edukacije pod mentorstvom i supervizijom specijaliste za aplikaciju transkranijalne magnetske stimulacije Matijasa Kienlea iz Danske, Univerzitetsko - klinički centar Republike Srpske uvodi moderan i efikasan oblik liječenja psihijatrijskih bolesti - transkranijalnu magnetnu stimulaciju, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.
Posjeta Matijasa Kienlea UKC-u (Foto: UKC) -
Posjeta Matijasa Kienlea UKC-u (Foto: UKC)

- Uvođenje ovog jedinstvenog metoda još je jedan pokazatelj da je prioritet rukovodstva naše ustanove ulaganje u edukaciju kadra, nabavka savremene opreme i uvođenje novih procedura kako bismo pružili što bolje usluge našim pacijentima - rekla je pomoćnik generalnog direktora UKC Srpske profesor doktor Zvezdana Rajkovača.

Načelnica Klinike za psihijatriju profesor doktor Nera Zivlak Radulović je naglasila da im je želja da prate svjetske terapijske pristupe .

- U tome smo naišli na podršku našeg poslovodstva i nabavili ovaj aparat. Danas obavljamo završnu edukaciju nakon koje ćemo izraditi protokol i počinjemo sa apliciranjem ove procedure u tretmanu pacijenata oboljelih od depresije. U narednom periodu ćemo izraditi protokole i za liječenje drugih psihijatrijskih poremećaja ovom procedurom. Ova metoda efikasna se pokazala u liječenju opsesivno-kompulsivnog poremećaja, bolesti zavisnosti itd - izjavila je Zivlak Radulovićeva.

Predstavnik kompanije MagVenture i specijalista za aplikaciju transkranijalne magnetske stimulacije Matijas Kinle izjavio je da su praks ai istraživanja pokazali da sed ova metoda može koristiti lako i bezbijedno u kliničkom okruženju.

- Zadovoljstvo je biti ovdje na ovako lijepom mjestu. Magnetna stimulacija se prethodnih godina pokazala kao vrlo efikasna u tretmanu psihijatrijskih poremećaja, na prvom mjestu depresije i anksioznosti, ali smo takođe vidjeli značaj magnetne stimulacije u tretiranju opsesivno- kompulsivnog poremećaja i bolesti zavisnosti. Srećom, nakon dvije i po godine pandemije, ponovo vršimo obuke na licu mjesta. Takođe smo svjedoci da je ovo vrijeme donijelo porast broja pacijenata koji pate od depresije i anksioznosti. Nadamo se da ćemo ovdje u ovom kliničkom centru imati dobru startnu poziciju za cijelu zemlju - poručio je Kinle.