latinica  ћирилица
18/05/2022 |  13:06 ⇒ 13:10 | Autor: SRNA

Patrušev: Zapad narušio stratešku stabilnost

Zapadne zemlje narušile su stratešku stabilnost u Evropi i na Bliskom istoku i ugrozile bezbjednosnu arhitekturu u Azijsko-pacifičkom regionu, izjavio je sekretar Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolaj Patrušev.
Nikolaj Patrušev (foto:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Nikolaj Patrušev (foto:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

On je u poruci dobrodošlice stranim ambasadorima na sastanak sa članovima Savjeta upozorio da svijet, u vrijeme pojave novih centara moći, postaje sve nestabilniji usljed opiranja pojedinih zemalja gubljenju geopolitičke dominacije.

Patrušev je rekao da su te zemlje, koje rade suprotno interesima drugih, namjerno uništile sistem međunarodne stabilnosti, za čiju su izgradnju bile potrebne godine, te da su ignorisale prijedloge Rusije u vezi sa bezbjednosnim garancijama.

- Kao rezultat toga, narušena je strateška stabilnost u Evropi i na Bliskom istoku i ugrožena bezbjednosna arhitektura Azijsko-pacifičkog regiona. Rat sankcijama protiv Rusije je u velikoj mjeri destabilizovao situaciju širom svijeta. Brojne zemlje izložene su riziku od gladi - istakao je Patrušev.

Patrušev je podsjetio da su zapadne zemlje namjerno narušile brojne velike međunarodne sporazume, uključujući u polju kontrole naoružanja, a da su, u isto vrijeme, promovisani projekti koji su korisni za "nekolicinu odabranih" kako bi se stvorili novi zatvoreni vojno-politički blokovi u raznim dijelovima svijeta, javio je TASS.

- Iste te sile tvrdoglavo obezvređuju potencijal međunarodnog prava u pokušaju da ga zamijene nekom vrstom "poretka zasnovanog na pravilima", i to na pravilima onih koji su ih stvorili, a ne cijele svjetske zajednice - naglasio je Patrušev.

On je napomenuo da se nastavljaju pokušaji stalnog podrivanja uloge UN i brojnih drugih multilateralnih institucija, prije svega u polju održavanja globalne bezbjednosti i rješavanja sukoba.

Prema njegovim riječima, u toku je politizovanje aktivnosti specijalnih i specijalizovanih struktura UN, a u takvim uslovima, zemlje koje zaista teže ka obezbjeđivanju stabilnosti u interesu cijelog svijeta, uključujući Rusiju, predlažu razvijanje mirne, bezbjedne, otvorene i ujedinjujuće agende zasnovane na saradnji, sa krajnjim ciljem socio-ekonomskog razvoja država, poboljšanja blagostanja njihovih naroda i izgradnje jedne nedjeljive arhitekture međunarodne bezbjednosti.

- Međutim, postizanje toga će biti teško bez koordinisane i usklađene akcije cijele svjetske zajednice - dodao je Patrušev.