latinica  ћирилица
18/05/2022 |  13:24 ⇒ 16:36 | Autor: SRNA

Koncert simfonijskog orkestra otvara Teatar fest "Petar Kočić" (VIDEO)

Koncertom novoosnovanog Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske, u Banjaluci će 4. juna biti otvoren Teatar fest "Petar Kočić".
Narodno pozorište Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodno pozorište Republike SrpskeFoto: RTRS

Vršilac dužnosti direktora Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijana Grbić izjavila je da je planirano da koncert bude održan na otvorenom, ispred Pozorišta, ako vremenske prilike to dozvole.

- Cilj nam je da svima koji žele omogućimo da prisustvuju koncertu, jer će to biti jedinstvena prilika da predstavimo početak rada našeg simfonijskog orkestra, koji će napraviti put novim programskim aktivnostima kojima će se Pozorište baviti u narednom periodu - rekla je Grbićeva na konferenciji za novinare.

Ona je navela da će takmičarski program Teatar festa početi 5. juna, kada će biti odigrana predstava Narodnog pozorišta Sombor "Kaštel u jezeru".

Narednih dana na repertoaru su predstave "Cement Beograd" Beogradskog dramskog pozorišta, "Petrijin venac" Ateljea 212, "Kod `Večite slavine`" Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture Novi Sad, te "Јugoslavija, moja otadžbina" u koprodukciji Gledališča Koper iz Slovenije i Pozorišta Prijedor, te "Šćeri moja" Crnogorskog narodnog pozorišta.

Grbićeva je dodala da je svečano zatvaranje i proglašenje pobjednika planirano za 11. juni.

Ona je napomenula da će u isto vrijeme biti otvoren i prvi Pozorišni akademski festival, koji organizuje Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci u saradnji sa banjalučkim pozorišnim kućama.

- Cilj nam je da uspostavimo saradnju i budemo podrška studentima na Akademiji, te da ih angažujemo na različitim projektima da bi osjetili kako izgleda raditi sa profesionalcima - rekla je Grbićeva.

Dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Dragana Purković Macan navela je da Pozorišni akademski festival obuhvata sedam predstava akademija dramskih umjetnosti iz regiona.

- Festival će biti i edukativnog karaktera, što je i najbitnije za naše studente. Planirana su predavanja dramskih pedagoga iz regiona, kao i okrugli stolovi nakon predstava - najavila je Macanova.

Ona je napomenula da je ulaz na predstave u okviru ovog festivala slobodan, te da će biti odigrane na četiri lokacije - u Narodnom pozorištu Srpske, Dječijem pozorištu Srpske, Gradskom pozorište "Јazavac" i na ljetnoj sceni Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Macanova je navela da su profesori i studenti Studijskog programa muzičke umjetnosti velikim dijelom uključeni u formiranje novog Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske, te izrazila nadu da će se u budućnosti naći način da preraste u operu.

Dirigent Simfonijskog orkestra Branka Radošević Mitrović rekla je da će na koncertu povodom otvaranja Teatar festa nastupiti i veliki hor, te solista.

- Na sceni će biti više od 120 učesnika, a osim klasičnih numera biće izvedene i poznate filmske kompozicije, te smo sigurni da će uživati sve generacije - naglasila je Mitrovićeva.