latinica  ћирилица
18/05/2022 |  14:08 ⇒ 15:41 | Autor: RTRS

Vučić sa patrijarhom Porfirijem: Pokušaćemo da sačuvamo mir po svaku cijenu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je patrijarha srpskog Porfirija i episkope Srpske pravoslavne crkve, koji su se okupili na redovnom ovogodišnjem Arhijerejskom saboru SPC.
Patrijarh Porfirije i Aleksandar Vučić (budućnost srbije/instagram) -
Patrijarh Porfirije i Aleksandar Vučić (budućnost srbije/instagram)

Vučić je izjavio da od dana kada je ruski predsjednik rekao na čemu zasniva upade u Ukrajinu, sve zapadne sile ubrzano rade da se riješi "kosovski čvor" kako bi izbili ruskom predsjedniku argument iz ruke. 

- Mi smo jedina zemlja koja nije uvela sankcija Rusiji i nalazimo se pod ogromnim pritiskom. To nama pravi velike probleme i prtisci će biti sve veći. Nama je potrebno da čujemo i vaše stavove - kaže Vučić.

Napomenuo je da će sve odluke donositi u interesu građana Srbije, pokušaćemo da sačuvamo mir i stabilnost po svaku cijenu.

Želim da se zahvalim što možemo da razgovaramo o različitim pitanjima za srpski narod, rekao je Vučić na sastanku sa patrijarhom i episkopima.

U razgovoru sa Vama mnogo toga naučimo, dobijemo novu nadu i energiju da možemo na bolje da mijenjamo budućniost, kaže Vučić.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Patrijarh Porfirije je zahvalio na pozivu predsjedniku Srbije i na toplim riječima dobrodošlice.

Vremena su komplikovana i više nego teška. Liježemo i budimo se sa mišlju kada će doći kraj sukobu u Ukrajini, podvukao je patrijarh.

- To nije sukob između dvije zemlje koje bi po svemu trebale imati mogućnost zajedničkog života već dublji sukob. To nije samo geopolitički sukob, već sukob civilizacija koji nas dovodi u poziciju da imamo stav - kaže patrijarh Porfirije.

Dodaje da je stav crkve stav molitve bogu za mir.

Zato i mi kao Sabor i crkva se trudimo da se kroz reči molitve obraćamo bogu. Čovek ne može sam da uspostavi mir, naveo je ptrijarh.

Sukoba je bilo bezbroj, mir je dolazio u neočekivanim situacijama, molimo se da mir dođe na sve ljude, u ovom trenutku na prostoru Ukrajine, poručio je patrijah.

Da se jezik oružja zaustavi i da se započne dijalog, poručio je Porfirije.