latinica  ћирилица
18/05/2022 |  14:14 ⇒ 16:49 | Autor: SRNA

Obilježene 23 godine od ubistva šestorice Srba u Prilužju

U Prilužju, najvećem srpskom selu u opštini Vučitrn, danas je služen parastos povodom 23 godine od zločina nad šestoricom Srba koje su ubili albanski teroristi.
Parastos - Foto: RTRS
ParastosFoto: RTRS

Pomen je služio paroh Milovan Kojić u prisustvu članova porodica ubijenih, rodbine, prijatelja i predstavnika srpskih institucija na Kosovu i Metohiji.

- Stradali su samo zato što su Srbi, što su bili ugledni domaćini i što su sa svojim mnogočlanim porodicama bili primjer svima kojima je bilo do suživota Srba i Albanaca - rekao je predsjednik Privremenog organa opštine Vučitrn sa izmještenim sjedištem u Prilužju Milan Kostić.

On je istakao da Srbi u Prilužju duguju stradalim sunarodnicima i da taj dug može stati u dvije riječi - ostanak i opstanak.

 Zato sa ovog mjesta, ispred spomen-obilježja, pozivam sve nas da ostanemo na svojim ognjištima i da na taj način odamo poštu i odužimo se stradalima koji su živote položili samo zato što su Srbi - poručio je Kostić.

On je podsjetio da su albanski teroristi ubistvom šestorice viđenijih Srba iz Prilužja imali za cilj da podstaknu raseljavanje Srba.

- U toj zloj namjeri nisu uspjeli i danas, poslije 23 godine, imamo samo jednu poruku - ostajemo i opstaćemo na svojim ognjištima jer to dugujemo sebi, našim stradalnicima i državi Srbiji, koja je stajala i stajaće iza nas - naglasio je Kostić.

Poslije parastosa i polaganja cvijeća, priznanja opštine Vučitrn uručena su najboljim sportistima i ustanovama - školama, Domu zdravlja i Crvenom krstu.

Obilježavanju 23 godine od zločina nad šestoricom Srba u Prilužju, koji je izvršen na današnji dan 1999. godine, prisustvovali su pripadnici slovenačkog Kfora.