latinica  ћирилица
18/05/2022 |  14:19 ⇒ 14:24 | Autor: SRNA

Erdogan pozvao da se poštuje zabrinutost Ankare

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je saveznike u NATO-u da poštuju zabrinutost Ankare u vezi sa pristupanjem Finske i Švedske Alijansi.
Redžep Tajp Erdogan (foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ) -
Redžep Tajp Erdogan (foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ)

Komentarišući težnje nordijskih zemalja da se pridruže Alijansi, Erdogan je rekao da je to kontroverzno pitanje za, kako je naveo, zemlje koje podržavaju terorizam, a očekuju odobrenje ostalih članica NATO-a.

Predsjednik Turske je naglasio da Švedska ne treba da očekuje da će Ankara odobriti zahtjev za učlanjenje u NATO "bez vraćanja terorista".

Erdogan je napomenuo da je NATO bezbjednosna formacija i organizacija, te da ne može reći "da" kada se Alijansa lišava sigurnosti.

Prema njegovim riječima, besmislena je posjeta delegacija Finske i Švedske Turskoj koja je planirana za ponedjeljak, 23. maj, prenio je Sputnjik.

- Već sam rekao da ne treba da se zamaraju. Nema potrebe za tim. Nećemo napraviti dva puta istu grešku - poručio je Erdogan.

Turska je optužila Švedsku i Finsku da nisu izručile desetine lica osumnjičenih za "terorizam", misleći na Kurde koji su navodno povezani sa Radničkom partijom Kurdistana, koju Ankara smatra terorističkom organizacijom.

Finska i Švedska su ranije danas predale zvanične zahtjeve za učlanjenje u NATO, ali je Turska zaprijetila da će možda blokirati proširenje Alijanse.