latinica  ћирилица
18/05/2022 |  14:29 | Autor: RTRS

Banjaluka: Do kraja godine početak izgradnje centralnog spomenika poginulim borcima

U Banjaluci bi do kraja godine trebalo da počne izgradnja centralnog spomen-obilježja za poginule i nestale borce Vojske Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, izjavio je gradonačelnik Draško Stanivuković.
Banjaluka: Predstavljen izgled spomen obilježja poginulim borcima Vojske Srpske - Foto: SRNA
Banjaluka: Predstavljen izgled spomen obilježja poginulim borcima Vojske SrpskeFoto: SRNA

Predstavljajući idejno rješenje spomen-obilježja koje je izabrano kao najbolje na međunarodnom konkursu koji je raspisala Gradska uprava, Stanivuković je rekao da će spomenik imati 62 stuba koji simbolizuju isti broj brigada koje su se borile za Republiku Srpsku.

- Na bazi projekta će biti raspisan javni poziv, na osnovu čega će biti poznata ukupna cijena. Očekujemo da ćemo projekat, izbor izvođača radova i početak radova imati ove godine. Najambicioznije je da to bude u septembru, najrealnije u oktobru, najpesimističnije u novembru - rekao je Stanivuković.

Predsjednik Boračke organizacije grada Banjaluka Goran Rogić istakao je da izgradnja spomen-obilježja mora da bude izvan politike.

Smatra da se podizanjem spomenika palim borcima dokazuje da Vojska Republike Srpske nije bila nikakva paravojna formacija, kako su neki to željeli da predstave, već regularna i svjetski priznata vojska.

Arhitekta Nikola Dmitrović iz firme "Ruting", koja je osvojila prvo mjesto na međunarodnom konkursu za idejno rješenje spomenika u Banjaluci, rekao je da se glavni koncept spomenika oslanja na stub, kao simbol ovozemaljskog svijeta i neba, odnosno vječnosti.