latinica  ћирилица
18/05/2022 |  14:33 ⇒ 14:39 | Autor: RTS

Fon der Lajen: 300 milijardi evra za prekid zavisnosti od Rusije (VIDEO)

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila je plan vrijedan 300 milijardi evra, kojim bi EU trebalo brže da prekine zavisnost od ruskih fosilnih goriva, uključujući naftu i gas, piše Tanjug, a prenosi RTS.
Ursula fon der Lajen (Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ, ilustracija) -
Ursula fon der Lajen (Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ, ilustracija)

Fon der Lajenova je u vanrednom obraćanju u Briselu poručila da se plan zasniva na investicijama koje će smanjiti potrošnju energije, uvesti više " pouzdanih dobavljača" energenata i ubrzati rad na obnovljivim izvorima energije.

- Danas podižemo naše ambicije u cilju da osiguramo nezavisnost od ruskih fosilnih goriva što je prije moguće. Ovo će biti ubrzanje već postojeće Zelene agende EU - poručila je Fon der Lajenova.

Ona je najavila povećanje ciljane EU energetske efikasnosti za 2030. godinu, sa 9 na 13 procenata, dok bi istovremeno ciljani udio obnovljive energije, umejsto 40 procenata, do 2030. godine bio 45 procenata.

Predsjednica Evropske komisije najavila je ubrzanje porcedura za izgradnju obnovljivih izvora energije u Evropi, ali i obavezu izgradnje solarnih panela na krovovima komercijalnih i javnih zgrada od 2025. godine, što će za nove stambene zgrade važiti od 2029. godine.

Ona je najavila i platformu po kojoj će 27 članica EU zajedno nabavljati energente na svjetskim tržištima.

- Sve ovo će zahtijevati masivne investicije. Mobilisaćemo do 300 milijardi evra od čega će 75 milijardi biti grantovi, a 225 milijarde zajmovi. Oko 10 milijardi evra od ove sume biće upotrebljeno za izgradnju veza između gasa i tečnog gasa kako niko ne bi ostao bez grijanja. Јoš dvije milijarde biće upotrebljene za naftnu infrastrukturu kako bismo zaustavili uvoz ruske nafte. Sve ostalo, čak 95 procenata ukupnih sredstava, ići će na ubrzanje tranzicije ka čistim izvorima energije - najavila je Fon der Lajenova.