latinica  ћирилица
18/05/2022 |  14:47 ⇒ 15:41 | Autor: TANЈUG

Srpsko tužilaštvo podiglo prvu optužnicu za akciju "Oluja"

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv četiri visoka oficira Vojske Hrvatske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima jer su u akciji "Oluja" 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti, kod Bosanskog Petrovca, kao i u mjestu Svodna kod Bosanskog Novog u BiH.
Oluja - Foto: RTRS
OlujaFoto: RTRS

U ovim napadima, za sada je identifikovano 13 ubijenih osoba od kojih je šestoro djece, kao i 24 ranjenih osoba.

Ovo je prva optužnica koja je podignuta za ratne zločine u akciji "Oluja", koja je dogovorena na sastanku hrvatskog vojnog i državnog rukovodstva 31. jula 1995. godine u cilju protjerivanja srpskog stanovništva i poruke tadašnjeg predsjednika Hrvatske i vrhovnog vojnog komandata Franje Tuđmana da Srbi treba praktično da nestanu.

Optužnica je podignuta protiv pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Јelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina zbog opravdane sumnje da su izvršili krivično djelo ratni zločini protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Optužnica je predata sudu na odluku o potvrđivanju.

Tužilaštvo je istaklo važnost ovog predmeta i predložilo da se optuženima sudi u odsustvu, iako nisu dostupni pravosudnim organima Srbije, jer, kako je obrazloženo u optužnici, u koju je Tanjug imao uvid, protek vremena daje dovoljno razloga za sumnju da će Hrvatska ili BiH pokrenuti krivične postupke protiv odgovornih za krivično djelo.